Mnohakilometrové fronty blokují rakouskou dálnici na Jadran

Vídeň - Evropské silniční tahy směřující na jih byly opět v obležení turistů. Doprava vázla na dálnicích v Německu, ve Švýcarsku i v Chorvatsku. Prázdninovou cestománii pocítili ale nejvíce řidiči v Rakousku. Hlavně na dálnici A 10 před Tauernským tunelem. Už v pátek večer se tam začala tvořit kolona a kolem dnešního poledne dosáhla pětadvaceti kilometrů. Auta v ní čekala čtyři hodiny. Důvodem extrémních kolon je fakt, že v pěti spolkových zemích Německa začali dnes letní prázdniny.

Kromě mnoha německých školáků mají shodné datum začátku prázdnin také děti z Lichtenštejnska a z části Švýcarska. Dopravní společnosti již předem upozorňovaly na hustší provoz. Postupné pouštění skupin aut na dálnici pod Salcburkem má zajistit plynulý průjezd šestiapůlkilometrovým Tauernským tunelem a hlavně předejít krizovým situacím v něm. Ta zatím nejtragičtější si v květnu 1999 vyžádala 12 životů. Řešením dopravního kolapsu je stavba druhého tubusu. Ten už je proražený, ale dálnice tudy podle rakouského ministerstva dopravy povede až v červnu 2011.

Kromě Tauernského tunelu se očekává tvoření výraznějších kolon také v blízkosti Katschberského tunelu na dálnici A10 a na komunikaci vedoucí z rakouských Tyrol do severní Itálie.

Zdržení v koloně se lze vyhnout 

Mnohahodinovému zdržení se mohou čeští řidiči vyhnout využitím dálnice A9 vedoucí z Lince do Štýrského Hradce s následným napojením na dálnici A2 přes Klagenfurt do Villachu. Druhou alternativou je nepříliš známý železniční tunel u Tauernu, kterým mohou řidiči projet ve speciálních autovlacích, které jezdí v půlhodinových intervalech. Za přepravu jednoho auta řidič zaplatí 17 eur. Nejlepší radou je však odložení plánované cesty na jiný termín či alespoň na noc, kdy se kolony v krizových zónách nepatrně uvolní.

Zácpy jsou i v Německu a Švýcarsku

Protože mezi školáky, jimž nyní začínají prázdniny, patří i děti ze severoněmeckého Hamburku a Brém, zaznamenali dnes problémy s dopravou také řidiči směřující ze severu na jih Německa. Zácpy byly dopoledne na dálnici A1 mezi Brémami a Münsterem, stejně jako na dálnici mezi Brémami a Hamburkem.

Už od rána automobilisté čekají i ve Švýcarsku, u severního vjezdu do Gotthardského tunelu. Kolona je dlouhá asi deset kilometrů a řidiči v ní stráví zhruba 2,5 hodiny. Podobná je situace na opačné straně tunelu, tam se kolona rozrostla na šest kilometrů. Na popojíždění v pětikilometrové koloně se musejí připravit i ti, kdo cestují ze Švýcarska do Itálie přes hraniční přechod Chiasso.