V Afghánistánu unesli dva Francouze

Kábul - Neznámí ozbrojenci unesli v pátek v Afghánistánu dva francouzské humanitární pracovníky. V noci násilím vnikli do jejich domu a odvezli je na neznámé místo. K činu se zatím nepřihlásila žádná skupina. Oba unesení muži pracovali pro organizaci Akce proti hladu (ACF), která v zemi působí od roku 1979. V krátké době se jedná už o několikátý únos Francouzů v Afghánistánu.

Francouzské ministerstvo zahraničí únos potvrdilo a spolu s ACF vytvořilo krizové skupiny v Paříži a Kábulu s cílem dosáhnout co nejrychlejšího propuštění zadržované dvojice. Její identitu úřady neprozradily, humanitární organizace však v reakci na únos svých pracovníků přerušila své aktivity v Afghánistánu.

V krátké době je to další unos Francouzů v této zemi. V květnu v rukou únosců skončil francouzský obchodník, který se na svobodu dostal až po měsíci vyjednávání. Loni v dubnu byli uneseni pracovníci jiné humanitární organizace Terre d'enfance. K jejich zadržování se přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban, které za jejich osvobození žádalo stažení francouzských vojáků ze země. Nakonec však zajatce propustilo.