Na Love Parade 2008 si zatančilo 1,5 milionu technařů

Dortmund - U německého Dortmundu je v plném proudu obří festival elektronické taneční hudby Love Parade. Na kultovní akci podle pořadatelů dorazilo 1,5 milionu milovníků techna. Hudba se letos rozezněla na několikakilometrovém úseku jedné z nejvytíženějších německých dálnic. Poprvé v historii tak úřady kvůli Love Parade uzavřely část dopravních komunikací.

Akce se prozatím obešla bez větších incidentů. „Všechno probíhá mírumilovně,“ poznamenal mluvčí dortmundské policie Kim Freigang. Účastníkům tak roztančenou sobotu znepříjemnil jen letní déšť, který se prohnal nad městem. 

Akci s podtitulem „Highway to Love“ vévodí asi čtyřicet alegorických vozů s dýdžeji, kteří se do Německa sjeli z patnácti zemí, mimo jiné i z Jižní Koreje nebo Ukrajiny. První tóny hudby zazněly už ve dvě hodiny odpoledne, oficiální desetihodinová hlavní část Love Parade proběhne až v noci ze soboty na neděli. Bude ji přenášet například německá komerční televizní stanice RTL 2, hudební kanál Viva a televizní společnosti z dalších 53 zemí, včetně Austrálie, Číny, Iráku a Šalamounových ostrovů.

Největšími lákadly ale zůstávají hvězdná jména hudebníků, kteří vystoupí až v závěru Love Parade: Underworld, Moby, Paul van Dyk, Armin van Buuren, WestBam. „Technaře“ letos čeká i překvapení - vystoupení smyčcového orchestru.

Organizátoři se letos více zaměřily na bezpečnost, která byla v letech, kdy akce probíhala v Berlíně, velmi kritizována. Zakázané jsou například skleněné láhve, aby se zamezilo řezným poraněním. „Bezpečný sex zase propagují takzvané gardy lásky - loveguards. Ty vybízejí především k používání kondomů a rozdávají je účastníkům festivalu,“ dodává německá zpravodajka ČT Hana Scharffová.  

„Love Parade is Back“

Love Parade byla donedávna těsně spjatá s Berlínem. V roce 1989 si poprvé přišlo na pozvání berlínského DJ Dr. Motteho zatančit kolem 150 fanoušků techna na západoněmecký bulvár Kurfürstendamm, kde se konalo i následujících šest ročníků Love parade.

Kvůli rychle rostoucímu počtu účastníků ale  nákupní třída brzy přestala potřebám přehlídky vyhovovat, a tak se akce od roku 1996 pořádala na šestiproudé ulici 17. června vedoucí od Braniborské brány. Jako rekordní vešel do dějin taneční hudby ročník 1999, kdy na taneční zónu o rozloze šestatřiceti fotbalových hřišť zavítalo přes 1,5 milionu lidí.

Přehlídku ale po přelomu tisíciletí začali opouštět sponzoři, problémy byly i s organizací. V letech 2004 a 2005 se vůbec nekonala, aby se v roce 2006 ještě jednou a zatím naposled do metropole vrátila pod heslem „The Love is Back“. Loni se hudební přehlídka konala v Essenu, příští ročník se už teď připravuje v Bochumu. V dalších letech pak bude putovat po německých městech.

  • Love Parade 2008 autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/322/32133.jpg
  • Love Parade 2008 v Dortmundu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/322/32132.jpg