Nepodléhejte duchovní poušti, vyzval papež mladé věřící

Sydney - Papež Benedikt XVI. dnes vyzval zejména mladé věřící, aby nepodléhali "duchovní poušti", která se podle něho šíří světem. Mladí lidé mají také využít své víry k budování nové éry oproštěné od chamtivosti a materialismu. Během slavnostní nedělní mše před téměř 400 000 poutníky shromážděnými v australském Sydney také prohlásil, že svět potřebuje obnovu.

„V tolika našich společnostech se ruku v ruce s materiální hojností šíří duchovní poušť: vnitřní prázdnota, nepojmenovaný strach a tichý pocit zoufalství,“ prohlásil papež ve svém kázání. Benedikt XVI. zdůraznil, že je na nové generaci křesťanů, aby „budovala svět, ve kterém boží dar života je vítán, uznáván a chráněn, a ne odmítán, přijímán se strachem jako hrozba a ničen“.

Dnešní mše je závěrem papežova téměř týdenního pobytu v Austrálii, kam přicestoval na katolické Světové dny mládeže. Na vystoupení papeže čekalo přímo na místě celou noc asi 200 000 věřících z celkem více než 150 zemí.

Ráno se k nim přidalo dalších zhruba 150 000 lidí. I tak ale účast skončila za očekáváním pořadatelů, kteří počítali až s půl milionem účastníků. Papež na místo přiletěl helikoptérou a desítky tisíc věřících mu připravily přivítání hodné hudební hvězdy, mávali vlajkami a vykřikovali Benediktovo jméno. Mše se zúčastnily také tři tisícovky kněží, 420 biskupů a 26 kardinálů.