Jeden z Britů unesených v Iráku spáchal sebevraždu

Londýn - Jeden z pěti Britů, které loni unesli iráčtí povstalci, údajně spáchal sebevraždu. Ukazuje to videonahrávka rukojmích, kterou na internetu zveřejnily britské noviny Sunday Times. Další zadržovaný Brit je podle ní ve velmi špatném fyzickém i psychickém stavu.

Jason, jeden z unesených Britů, si údajně vzal život na konci května, důkazy o jeho smrti ale únosci zatím neposlali. Poskytnou je britské vládě, až s nimi začne jednat.

Britský premiér Gordon Brown, který byl během sobotní nečekané návštěvy Iráku potvrdil, že chce snížit počet britských vojáků v této zemi, označil zprávu o smrti zajatce za skličující vývoj. Únosce vyzval, ať zadržované Brity bezpodmínečně propustí. Současně potvrdil, že jeho kabinet vede řadu zákulisních jednání a bude v nich dál pokračovat. 

Čtyři pracovníci bezpečnostní agentury a jeden počítačový expert jsou v zajetí od května 2007. Ozbrojenci převlečení za irácké policisty je tehdy odvedli přímo od ministerstva financí v Bagdádu. Podle únosců může za jejich zhoršování psychického stavu britská vláda, která otálí s jednáním o jejich výměně za vězněné irácké povstalce.

Vydáno pod