Američané ukázali Parkanové své rakety na Aljašce

Fort Greely (Aljaška) - Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová viděla vůbec poprvé americké protiraketové střely. A to na aljašské základně, jejíž obdobu by Američané rádi postavili v Polsku. Ta by se měla stát součástí protiraketového deštníku podobně jako plánovaný radar v Brdech. Ministryně pak na Aljašce prohlásila, že nemá právo Polákům nic vzkazovat, ale kvůli budoucí bezpečnosti by měli smlouvu s USA také podepsat.

Na aljašské základně Fort Greely mají Američané nejvíc protiraketových střel. V zimě tu svítí slunce jen čtyři hodiny denně, teplota klesá na -40 stupňů a mezi vojáky se prochází losi. Ale právě odsud jde podle armády nejlépe ochránit USA před střelami z Asie i Blízkého východu.

„Jen jednou jsme byli v bojové pohotovosti. Když v roce 2006 Severní Korea plánovala vypuštění interkontinentální balistické střely,“ vypráví George Bond, velitel Agentury protiraketové obrany pro Aljašku.

Protiraketová základna vznikla před pěti lety. Nahradila opuštěné cvičiště studené války. Za tu dobu žádnou ze sedmnácti protiraketových střel nevypustila. Podobně jako Fort Greely by měla vypadat základna v Polsku. Američané ale zatím odmítají přistoupit na podmínky, které si Poláci kladou.

Starostka sousedního městečka základnu chválí. Deltě Junction s necelým tisícem obyvatel přinesla pracovní příležitosti, školu i moderní skládku.

Na základně pracuje přes 1 400 lidí. Z toho 200 příslušníků národní gardy. O kritice funkčnosti protiraketové obrany se tu ví. Už teď se ale staví nová sila. Celkově pro čtyřicet raket. Méně, než kolik plánoval prezident Clinton, který jich chtěl mít sto.

Ve Fort Greely mají Američané nejvíc raket
Zdroj: ČT24