Zacházení s lidskou DNA je mnohdy neoprávněné, zjistila kontrolní komise

Praha - Snad nejcitlivější osobní údaj každého z nás, vzorek DNA, je zdravotnickými středisky mnohdy schraňován neoprávněně. Důkazem je kontrola jedné ze soukromých laboratoří. Přitom zacházení s lidským genetickým kódem provází mnohem tvrdší pravidla, než nakládání s běžnými osobními údaji. Zásadním problémem u soukromých společností, které nabízející testy DNA, je absence odpovídajícího souhlasu. Pohybují se tak na hraně zákona.

Podle ředitele Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce byl porušen účel, ke kterému jsou vzorky původně pořizovány. Údaje byly mnohdy použity k různým úkonům, aniž by o tom byli informování dotyčné osoby. Úředníci odhalili i další vadu na způsobu uchovávání lidského kódu u soukromých společností. Navzdory nařízení vzorky nebyly likvidovány ihned po objednaném testu. V databázi jsou ponechány až pět let.

„Lhůtu pěti let pro uchování vzorků navrhujeme z důvodu případných následných reklamací. Pokud tuto nabídku kdokoliv odmítne, samozřejmě vzorky ihned zlikvidujeme,“ nastínil Marek Minárik, generální ředitel společnosti Genomac International, jež se specializuje na genetické určování příbuznosti.

Soukromá laboratoř musí zlikvidovat zhruba polovinu z dvou tisíc vzorků v databázi. Kromě vážných pochybení v manipulaci z lidskými kódy objevila kontrolní komise i nedostatky v zákonech, kterých stanice pro genetický výzkum využila. Konkrétní návrh úpravy zákona však i přes naléhání úřadu pro kontrolu údajů zatím neexistuje. K problému se vyjádřili i zákonodárci. „Současná úprava ochrany osobních údajů ve vztahu k DNA není dostatečná. A sociální demokracie je připravena diskutovat o případném zpřísnění zákona,“ uvedl telefonicky pro ČT poslanec Michal Hašek (ČSSD).

Po překvapivém výsledku kontroly soukromého střediska jsou naplánovány rozsáhlé revize také v policejním kriminalistickém ústavu. Jak v očích kontrolní komise dopadne státní laboratoř, bude jasné zhruba za měsíc.

Vydáno pod