Brown vyzval Izrael, aby zastavil výstavbu v židovských osadách

Jeruzalém - Britský ministerský předseda Gordon Brown během návštěvy na Blízkém východě apeloval na izraelské politiky, aby zastavili další výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Na společné tiskové konferenci s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem také slíbil palestinské vládě další materiální podporu.

Brown je ve funkci premiéra na návštěvě Izraele a Palestiny vůbec poprvé. Na své misi se mimo jiné setkal také s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem. Britský ministerský předseda vyzval Izrael kromě zastavení výstavby v osadách také k usnadnění volného pohybu Palestinců na západním břehu Jordánu. Kromě toho slíbil Palestincům další pomoc ve výši 30 milionů liber a spolupráci při výcviku policistů. 

"Myslím, že celá Evropská unie má v této otázce jasno. Chceme vidět
zmrazení výstavby (v osadách)," citovala Browna zpravodajská stanice CNN. Svůj nesouhlas se zastavením výstavby na západním břehu Jordánu dal najevo na společném vystoupení s britským premiérem jeho izraelský protějšek Olmert.

Izraelský premiér ale dodal, že je přesvědčen, že tato otázka by neměla stát v cestě dohodě mezi Izraelem a Palestinci. Olmert také znovu zopakoval své přesvědčení, že obě strany jsou blíž dohodě než kdykoli předtím.