Riceová: Írán musí dát seriózní odpověď, jinak bude čelit sankcím

Shannon (Irsko) - Írán musí dát seriózní odpověď na nabídku Západu ohledně ukončení jeho kontroverzního jaderného programu, jinak bude čelit dalším sankcím. Tímto prohlášením dnes pohrozila Teheránu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v reakci na nulový výsledek sobotních rozhovorů mezi zástupci velmocí a Íránu v Ženevě.

Riceová se dnes při mezipřistání v irském Shannonu na cestě do Spojených arabských emirátů vůbec poprvé vyjádřila k ženevským jednáním, kterých se prvně účastnil i americký zástupce. Íránský vyjednávač Saíd Džalílí na nich neodpověděl na nabídku Západu, aby Teherán pod příslibem hospodářských výhod a spolupráce zastavil obohacování uranu.

„Očekávali jsme, že uslyšíme od Íránců nějakou odpověď, ale to, co předvedli, nebylo seriózní,“ stěžovala si na přístup íránské strany Riceová. „Je na čase, aby Íránci dali seriózní odpověď,“ vzkázala do Teheránu, kterému pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem dala v Ženevě na odpověď 14 dní.

Pokud tak neučiní, bude podle Riceové čelit dalším sankcím. „Jsme v nejsilnější možné pozici, abychom ukázali, že pokud Írán nebude jednat, tak je čas vrátit se zpět k sankcím,“ řekla novinářům. „Uvidíme, co Írán udělá v příštích dvou týdnech. Pokud se představitelé íránské vlády nerozhodnou zastavit obohacování uranu, pak se dostaneme do situace, kdy bude nutné obrátit se k Radě bezpečnosti,“ varovala.

Západ v čele s USA se už několik let snaží i s pomocí sankcí Rady bezpečnosti OSN přimět Írán, aby se vzdal obohacování uranu. Tato technologie je využitelná i při zbrojení a panují obavy, že ji Teherán také využije k získání jaderné zbraně. Íránští představitelé však vytrvale ujišťují, že uran se v zemi obohacuje výhradně pro potřeby jaderných elektráren s cílem zajištění energetické soběstačnosti Íránu.