Havanou projel slavnostní závod veteránů

Havana - Ulicemi kubánské metropole projel závod automobilových veteránů. Rallye více než sedmdesáti starých modelů se konala na počest 55. výročí útoku na kasárny Moncada pod velením bratrů Castrových. Podobný závod byl od kubánské revoluce uspořádán teprve počtvrté. Na rozdíl od zahraničí jsou přitom na Kubě veteráni běžným dopravním prostředkem, protože podle tamních zákonů mohou být v soukromých rukou pouze vozy vyrobené před rokem 1959.

Havanská rallye patřila mezi nejprestižnější události tohoto léta. Jako příležitost jí posloužilo pětapadesáté výročí od zahájení kubánské revoluce. 26. července 1953 totiž zaútočily guerillové jednotky bratrů Castrových a Ernesta Che Guevary v Santiagu na druhá největší kasárna v zemi, Moncada. Z útoku se zformovalo marxistické hnutí 26. července, které nakonec svrhlo diktátora Baptistu a v roce 1959 nastolilo revoluční vládů, z níž do čela země vzešel Fidel Castro.

Oprava auta? Udělej si sám

Situace, která na Kubě po nástupu Castra vznikla, způsobila vleklou roztržku se Spojenými státy. Těm vadila ztráta vlivu i socialistická orientace státu. Proto na Kubu uvalila ekonomické embargo. Nové modely amerických automobilů ani náhradní díly se tedy do země již nedostaly. Kubánci si od té doby musí s oblíbenými dopravními prostředky poradit sami.

Práce a fungování starých aut je jedním z největších koníčků starších Kubánců. „Od dětství jsem si strašně přál mít takové auto, sen se mi konečně splnil po triumfu revoluce. Po odchodu z ozbrojených sil jsem si auto koupil z úspor a od té doby se o něj starám,“ řekl prezident kubánského autoklubu veteránů Jose Pesary. Staré vozy jsou přitom díky své spotřebě ekonomicky velmi nevýhodné.

Popularitě se veteráni těší i mezi zahraniční turisty. Světoví průvodci o nich mluví jako o jedinečném prvku, který dokresluje atmosféru země a především kubánského hlavního města.