Nepál má nového prezidenta

Káthmándú - Nepálské ústavodárné shromáždění dnes na druhý pokus zvolilo Ráma Barana Jadava prezidentem. Jadav navržený centristickým Nepálským kongresem a komunisty získal 308 z 590 platných hlasů, pro jeho protikandidáta Prasáda Singha podporovaného maoisty hlasovalo 282 poslanců. Oba politici pocházejí z madhéšského regionu, jehož obyvatelé si stěžují na nedostatečné zastoupení ve vládních a dalších významných funkcích.

Porážka Prasáda Singha by mohla zkomplikovat politickou situaci v zemi. „Je to výsledek bezbožné aliance,“ komentoval volby maoistický předák Matrika Jadav. „Nesestavíme vládu… budeme hrát roli silné opozice a pomůžeme připravit ústavu.“

Jednokomorové shromáždění se prezidenta snažilo zvolit již v sobotu, kdy byl rovněž nejúspěšnější jedenašedesátiletý Jadav - ke zvolení mu chyběly čtyři hlasy.

Madhéšský původ prvního prezidenta mladé republiky by měl pomoci usmířit vládu s touto oblastí. „Mít madhéšského prezidenta znamená pro naši komunitu poctu. Cítíme se vyznamenáni,“ řekl zpravodajské stanici BBC místní novinář Raješ Ahiraj. Podle něj musí nový prezident a vláda ve všech obyvatelích probudit pocit národní jednoty. Jinak prý hrozí nebezpečí dalších nepokojů.