Irové vzkázali Sarkozymu: „Ne znamená ne!“

Dublin - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země tento půlrok předsedá Evropské unii, dnes navštívil irského premiéra Briana Cowena. Společně diskutovali o irském odmítnutí evropské reformní (též Lisabonské) smlouvy, vůči níž se Irové v referendu vyslovili 13. června. Paříž usilovala o zopakování hlasování, Irsko požadovalo především respektování rozhodnutí svých občanů. Situace komplikovalo i vzájemné irsko-francouzské nepochopení. V případě, že by Irové opětovnou ratifikaci definitivně odmítli, nemůže reformní dokument vstoupit v platnost.

Sarkozy se v Irsku setkal nejen s Cowenem, ale i s představiteli politických stran a zájmových skupin. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner již před cestou prohlásil, že prezident jede do Irska naslouchat, ne dávat rady, co by měli Irové po svém dělat. Analytici proto ani neočekávali, že by schůzka Sarkozyho s čelnými irskými představiteli měla nějaký výsledek. Analytik Europea Lukáš Pachta navíc upozornil, že irsko-francouzské vztahy nejsou zrovna bezchybné pro tak náročné vyjednávání, jaké obnáší řešení zamítnutí Lisabonské smlouvy.

Vyjednávání komplikovalo francouzsko-irské nepochopení

„Je nešťastné, že s Irskem vyjednává zrovna Francie. Bylo by lepší, kdyby to byl menší, v mezinárodní politice méně arogantní stát. Francie má totiž tendence situaci řešit rychle a silou. Navíc Irové nemají rádi předchozí francouzské návrhy na různá direktoria velkých zemí v Evropské unii a podobně. Francouzi nemají v Irsku nejlepší kredibilitu, což dává prostor euroskeptikům,“ popsal Pachta situaci.

To potvrzují i neopatrná slova ministra Kouchnera. Ten ještě před uspořádáním referenda prohlásil, že Irové využili členství v EU ve svůj prospěch vůbec nejvíce v Evropě, a měli by proto hlasovat pro přijetí lisabonského dokumentu.

Irskému vztahu k Paříži odpovídalo i přivítání francouzského prezidenta. V Dublinu se objevily transparenty s nápisy „Sarkozy, respektuj hlasování o Lisabonu. Ne znamená ne!“, které mají dát Sarkozymu najevo, že by se měl smířit s demokratickým rozhodnutím irských voličů.

Pachta: Sarkozy působí silou

Sarkozy se na tiskové konferenci po jednání s Cowenem snažil zmírnit negativní postoj Irů ke snahám Sarkozyho předsednictví. „Nikdy jsem neřekl, že Irsko musí svolat nové referendum. Nechceme nic vnucovat,“ tvrdil dnes francouzský prezident. Zdůraznil, že je však třeba také brát v úvahu, že naprostá většina zemí již text ratifikovala. „Budu se bít za to, abychom šli vpřed ve 27, nikoho nenechávali stranou a našli všichni společně řešení,“ řekl Sarkozy.

Na stranu svých voličů se ale ještě před Sarkozyho příletem postavil i irský premiér Cowen. Podle dnešního vydání listu Irish Times vyzval evropské partnery k trpělivosti a k pochopení, než se najde řešení pro krizi, kterou referendum vyvolalo. „Plně respektuji verdikt irského lidu a jasně jsem to řekl mým evropským kolegům. Také jsem jim dal vědět, že od nich čekám totéž,“ dodal. Situaci irského „NE“ bude řešit podzimní summit špiček EU, kterému bude Paříž předsedat.

Pachta upozornil, že přitom existuje šance, aby Irové druhé referendum uspořádali. „Konec konců tu máme precedens, protože Irové dvakrát hlasovali i o smlouvě z Nice v roce 2001 a 2003. Tady je situace přeci jen poněkud složitější, ale pokud by Irové byli sami, kdo Lisabonskou smlouvu odmítá, pak by ta šance (na druhé referendum) byla opravdu veliká,“ sdělil v České televizi.

Paříži kazí plány i Praha

Podle francouzského tisku chce Sarkozy dosáhnout toho, aby byla smlouva ratifikována ve všech 26 zbývajících zemích EU, protože by se pak možná Irové cítili nuceni zabývat se dokumentem znovu. Problémy způsobuje ale situace Lisabonské smlouvy v České republice, kde ji posuzuje Ústavní soud a část vládní ODS nepovažuje její přijetí za vhodné. Smlouvu dosud schválili zákonodárci ve 23 zemích. Ve zbývajících zemích Itálii a Švédsku by neměl být souhlas parlamentů problémem. 

  • Irské ne Lisabonské smlouvě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/270/26948.jpg
  • Irsko rozhoduje v referendu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/265/26416.jpg