Klíšťata stále více ohrožují zdraví, očkování není vždy dostupné

Praha – Druhá mírná zima v řadě má svůj důsledek i v neobvyklému rozšíření klíšťat. Spolu s vysokým počtem těchto roztočů živících se krví roste počet onemocnění klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou. Proti druhé jmenované nemoci zatím neexistuje očkování, ačkoli na jeho vývoji vědci pracují. Odborníci ale především doporučují předcházet útokům klíšťat repelenty.

Oproti roku 2007 se za prvních 29 týdnů zvýšil počet lidí nakažených jednou z klíšťových nemocí o dvacet. Zatímco počet onemocnění boreliózou je podobný jako loni, případů encefalitidy je letos o polovinu více.

Očkování proti encefalitidě leckdo nepoužívá, proti borelióze neexistuje

Klíšťové encefalitidě je možné bránit se očkováním. Ačkoli je dostupné a pojišťovny většinou vracejí peníze investované do vakcíny, Češi tuto prevenci často podceňují.

Naopak proti lymské borelióze žádná vakcína neexistuje. Vědci ji ovšem vyvíjejí, výzkumů se účastní i české týmy. Očkování proti borelióze již existuje v Americe, tam se ale vyskytuje jenom jeden druh bakterií způsobujících tuto nemoc, zatímco v Evropě je řada dalších kmenů. „Můžeme říct, že jsme 'v naději', že se povede v následujících letech udělat takový mix, který by byl účinný i na naše kmeny a naše druhy,“ přibližuje stav výzkumů Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty UK.

Virovou encefalitidu a bakteriální boreliózu přenášejí klíšťata ve všech vývojových fázích svého života. Vedle osminohých dospělých jedinců, jsou tak nebezpečné i šestinohé larvy. Roztoči se pohybují především ve vysoké trávě, ze které mohou snadno přeskočit na kolemjdoucího člověka.

Je vhodné bránit se repelenty a případné klíště včas vyjmout

Odborníci doporučují bránit se klíšťatům nejenom očkováním, ale také repelenty. V případě, že se klíště do člověka přesto zakousne, je důležité včas ho vyjmout. „Je vhodné použít jakýkoli alkoholový nebo jodový preparát, tím jodovým preparátem klíště pokápnout, chvilku počkat a poté vyviklat,“ doporučuje vhodný postup, jak se zbavit klíštěte, Zdena Jágrová z Hygienické stanice hl. n. Prahy. Inkubační doba obou nemocí je potom většinou mezi jedním a dvěma týdny.

Boreliózu je možné poznat podle rudé skvrny na kůži. „Je to takové zarudnutí, které v centru vybledává a šíří se do periferie,“ uvádí Zdena Jágrová. Encefalitida se zprvu projevuje obvyklými virovými příznaky – únavou, nechutenstvím či bolestí hlavy.