Srby zadržený Karadžić se před dopadením skrýval pod novou identitou

Bělehrad - Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić byl dopaden. "Karadžić byl nalezen a zatčen," uvedl úřad srbského prezidenta Borise Tadiče. Jeden z nejhledanějších mužů světa podle něj bude předveden před Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu, který ho viní z válečných zločinů, včetně genocidy. Podle srbských úřadů působil jako lékař pod falešným jménem Dragan Dabić. Nechal si narůst dlouhé bílé vousy a nosil brýle.

Podle policejních zdrojů byl zatčen v noci na předměstí Bělehradu na základě tipu zahraničních tajných služeb a po týdnech sledování jeho „bezpečného domu“. Při zatýkání prý nekladl žádný odpor.

Karadžičův přítel a advokát Svetozar Vujačić novinářům sdělil další informace: "Karadžić mi řekl, že byl zatčen v pátek v půl desáté ráno v autobuse z předměstí Bělehradu do centra. Ani vyšetřující soudce neví, kdo ho zadržel a proč ho drželi tři dny. Je to protiprávní. Soudce slíbil, že to vyšetří.„ Dodal, že pokud jde o zdravotní stav Karadžiče, “dříve tělnatý muž zhubl a odmítá nabízenou stravu". Soudní lékař ale prohlédl Karadžiče ještě v noci a označil jeho zdravotní stav za dobrý.

K zatčení přispěla změna politického klimatu v Bělehradu. Srbsko má novou prozápadní vládu, Evropská unie spojila integraci Srbska právě s otázkou dopadení stíhaných válečných zločinců. Předchozí vlády podezíralo mezinárodní společenství z toho, že hledané vůdce kryjí.

Sarajevo slaví, v Bělehradě oslavují Karadžiče jako hrdinu

V bosenské metropoli Sarajevu vypukly ihned oslavy. Do ulic vyšly tisíce lidí a projíždějící auta bez přestání troubila. Bosenský státní rozhlas odvysílal úryvky z někdejších Karadžičových nenávistných projevů zaměřených proti Muslimům a Chorvatům.

Před bělehradskou věznicí, do které byl Karadžić převezen, se shromáždily desítky srbských nacionalistů, kteří provolávali slogany jako „Karadžić je hrdina“ a „Tadić je zrádce“. Několik násilně protestujících demonstrantů bylo zatčeno. Proti Karadžičovu zadržení vystoupil i zástupce opoziční ultranacionalistické Srbské radikální strany Aleksandar Vučić. „Karadžić je srbský hrdina. Jeho zadržení vyvolá silný odpor,“ prohlásil.

Jako vůdce bosenských Srbů snil Karadžić o etnicky čistém státu

Karadžić čelí kromě jiného obvinění, že se v roce 1995 podílel na povraždění 8000 Muslimů bosenskosrbskými silami ve východobosenské Srebrenici. Tento zločin je označován za největší masakr v Evropě od druhé světové války. Karadžić je také obviňován ze spáchání zločinů proti lidskosti nebo z porušování Ženevské konvence. Karadžičův spolupachatel, vojenský velitel Ratko Mladić, je dál na útěku.

Sarajevo slaví zatčení Karadžiče
Zdroj: ČTK