K Texasu míří hurikán Dolly

Miami - Jižní Texas a Mexiko zítra s největší pravděpodobností zasáhne hurikán. Tropická bouře Dolly, která o víkendu řádila nad Karibikem, totiž podle amerických meteorologů zesílí na hurikán. Dolly má v této chvíli rychlost 85 kilometrů za hodinu, nad teplými vodami Mexického zálivu ale zesílí na 139 kilometrů. Texasany může utěšit jen fakt, že se bude jednat o nejslabší verzi hurikánu.

Bouře už přinesla déšť do oblíbené turistické oblasti Canún na poloostrově Yucatán, ale žádné větší škody nebyly hlášeny. V noci na dnešek byla Dolly asi 700 kilometrů od texaského města Corpus Christ a pohybovala se rychlostí necelých 28 kilometrů v hodině.

Pevninu by Dolly měla zasáhnout v blízkosti texaského pohraničního města Brownsville - v bezpečné vzdálenosti od ropných těžebních plošin v Mexickém zálivu. Obavy, že by hurikán mohl zasáhnout ropnou produkci v Mexickém zálivu, ale v pondělí přispěly k tomu, že cena ropy vyšplhala zhruba o dva dolary na barel.

Američané mají stále v paměti katastrofické hurikánové roky 2004 a 2005, které přinesly řadu ničivých hurikánů včetně Katriny. Poslední dva roky ale byly na americké pevnině klidné.