Pozorování Marsu a Saturnu se pro toto období chýlí ke konci

Praha  - Pozorování planet Marsu a Saturnu se chýlí ke konci. Saturn se znovu objeví v říjnu, Mars až napřesrok. Planeta Jupiter je vidět po celou noc. Měsíc bude v pátek v první čtvrti. Stále je možné pozorovat jasné přelety Mezinárodní vesmírné stanice. Vzdálený vesmír nabízí dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny a galaxie. O situaci na noční obloze informují servery www.astro.cz a www.observatory.cz.

Mars a Saturn zapadají již před 22:30. Je možné je pozorovat za soumraku nízko nad západním obzorem. Promítají se do souhvězdí Lva nedaleko hvězdy Regulus. Nepřehlédnutelný Jupiter je možné v souhvězdí Střelce sledovat celou noc.

Měsíc prochází tento týden souhvězdími Vodnáře, Ryb a Berana. V poslední čtvrti bude v pátek 25. července ve 20:41. Nejjasnější přelety Mezinárodní vesmírné stanice je možné pozorovat v pátek 26. července mezi 23:18 a 23:21 a v pondělí 28. července mezi 22:30 a 22:34.

Vzdálený vesmír nabízí dvojhvězdy Albireo v souhvězdí Labutě nebo Epsilon v Lyře. Na hvězdokupy je možné se podívat do souhvězdí Herkula a Štítu. Pozorovatel tam nalezne hvězdokupu kulovou M 13 a otevřenou M 11. Lahůdkou je prstencová mlhovina M 57 v souhvězdí Lyry. Vzdálené galaxie M 81 a M 82 je možné vyhledat v souhvězdí Velkého vozu.