Nepálští maoisté kvůli prezidentské volbě nevstoupí do koalice

Káthmándú - Nejsilnější nepálská politická strana, maoisté, se na protest proti včerejší porážce svého kandidáta na prezidenta Prasáda Singha rozhodla nevytvořit vládu a vstoupit do opozice. To komplikuje politickou situaci v zemi, protože od konce června, kdy odstoupil premiér Giridža Prasád Koirál, nemá Nepál vládu.

„Prozatím nepůjdeme do vlády,“ řekl novinářům vůdce maoistů Pračánda po setkání se stranickými předáky. Sám byl považován za budoucího premiéra mladé himalájské republiky. Reagoval tak na porážku maoisty podporovaného prezidentského kandidáta Prasáda Singha, který ale není členem této strany. Maoisté věřili, že ovládnou obě významné státní funkce. Prezidentem se ale včera stal Ráma Baran Jadav, kterého podporoval centristický Nepálský kongres.

Ústavodárné shromáždění letos v květnu zrušilo monarchii. To byla jedna z podmínek národního usmíření. Maoisté, kteří deset let vedli proti vládě boj, odložili zbraně a vstoupili do politiky. Ve volbách zvítězili a získali třetinu křesel v asi šestisetčlenném shromáždění.

Vydáno pod