V Jeruzalémě znovu zaútočil buldozer

Jeruzalém - Palestinský řidič buldozeru svým strojem najel do dvou automobilů a autobusů. Jeho řádění zastavil až policista, který řidiče zastřelil. Podle svědků se nejednalo o náhodu, ale o záměrný útok. Jedenáct lidí bylo při incidentu zraněno. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás útok odsoudil. Poznamenalo to jeho jednání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, který Abbáse vůbec poprvé přijal ve své jeruzalémské rezidenci.

Téměř stejný obrázek viděli obyvatelé Jeruzaléma 2. července, kdy atentátník buldozerem zaútočil proti projíždějícím autům a veřejné dopravě. Tehdy zabil tři lidi a 45 jich zranil. Atentátníkem byl tehdy také Palestinec z východního Jeruzaléma, který podle přesvědčení policie jednal bez napojení na nějakou skupinu. Národnost pachatele dnešního útoku není zatím jasná. Nikdo se také dosud k odpovědnosti za něj nepřihlásil.

Buldozer zaútočil v ulici krále Davida, kde má ve středu bydlet kandidát na amerického prezidenta Barack Obama. Ten je na zámořské misi po blízkovýchodních a evropských státech.

Ve vzdálenosti necelého kilometru od místa útoku se nachází také oficiální rezidence izraelského prezidenta, v níž Šimon Peres právě v inkriminované době hostil palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Bylo to vůbec poprvé, kdy hlava židovského státu přijala palestinský protějšek ve své jeruzalémské rezidenci. Místo, na němž oba státníci pózovali fotografům, dekorovala podle agentur nejen izraelská, ale rovněž palestinská vlajka. Ta se neobjevila ani při jednom z Abbásových minulých setkání s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.