Britové se z Iráku stáhnou v roce 2009

Londýn - Premiér Gordon Brown dnes prohlásil, že britská vojenská mise v Iráku zřejmě projde v příštím roce "zásadní změnou" a bude praktikovat tzv. strategii dohledu. V poslední době se spekuluje, že britská vláda plánuje snížení počtu vojáků v Iráku. Brownovo prohlášení naznačuje, že by k redukci britské posádky mohlo dojít už na začátku roku 2009.

„Od bojových sil jsme přešli k systému dohledu a očekáváme, že naše mise se počátkem roku 2009 změní. Doufáme, že nastane skutečně bilaterální vztah s Irákem, že se znormalizují vztahy také s dalšími důležitými státy v regionu,“ řekl Brown v britském parlamentu, kde také zdůraznil potřebu dialogu se Sýrií a Íránem. Dodal, že počet násilných akcí v Iráku v posledních měsících výrazně klesl. „Tento pokrok je ale křehký a nemůžeme jej brát jako jistotu,“ dodal britský premiér.

Velká Británie má v současnosti v Iráku přes čtyři tisíce vojáků, loni v září to přitom bylo o tisícovku mužů více. Brown řekl, že britská vojska dokončila první stadium své účasti v zemi, kdy se z bojové pohotovosti transformovala do funkce dozorčí síly. Podle ministerského předsedy se nyní jednotky soustředí zejména na výcvik 14. vojenské divize irácké armády, který by měly ukončit v druhé půli příštího roku. Poté se chtějí zaměřit na výuku specialistů.

Brownova slova o splnění všech úkolů, které si Britové vytyčili, nasvědčují tomu, že britská armáda chce omezit své síly v regionu. Tomu pomáhá i fakt, že Iráčané drží samostatnou správu nad deseti z osmnácti provincií v zemi, a že jednotlivé skupiny v zemi, tedy šíité, sunnité a Kurdové, společně se spojenci postupují proti útokům radikální šíitské milice.

Brown mluvil o svých plánech ohledně stažení vojáků už na své víkendové návštěvě Iráku. Tam ale dodal, že nechce zveřejňovat konkrétní a pevné datum jejich odchodu.