Indická vláda ustála hlasování o nedůvěře

Dillí - Indická vláda premiéra Manmóhana Singha dnes v parlamentu ustála hlasování o vyslovení nedůvěry. O to usilovala levice a lidová strana (BJP) s cílem vyvolat předčasné volby. Opozice kritizuje především dohodu Indie se Spojenými státy o spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Podle ní dělá z Indie nerovnoprávného partnera. BJP proto výsledek hlasování nepřijala, upozorňuje na podplácení zákonodárců.

Pro zachování koaliční vlády vedené stranou Indický národní kongres se vyslovilo 275 poslanců, pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 256 členů parlamentu. Zbylých deset členů zákonodárného sboru se zdrželo, nebo nehlasovalo.

Jednání dnes krátce přerušili opoziční poslanci, když vytáhli nad hlavu balíčky peněz ve snaze upozornit na údajné nekalé obchody s některými hlasy. Předseda BJP Lál Krišna Advání prohlásil, že vláda dala některým zástupcům opozice úplatky v celkové výši nejméně deset milionů rupií (3,4 milionu korun), aby ovlivnila hlasování. Část opozice požadovala v souvislosti s údajnými úplatky dokonce odvolání předsedy vlády Singha. Indický národní kongres ale obvinění označil za nepodložená.

Dohoda o jaderné spolupráci s USA má Indii umožnit přístup k jaderným materiálům a technologiím na mezinárodním trhu. Během příštích 15 let by navíc do země mělo přitéct v investicích až 40 miliard dolarů (577 miliard korun). Civilní jaderná zařízení budou na oplátku zpřístupněna Američanům k inspekci. Na jaderné zbraně se dohoda nevztahuje.

Levice namítá, že Indie se tímto dostane pod příliš velký vliv Washingtonu. Podle BJP dohoda s USA omezí možnosti Indie testovat jaderné zbraně a spolupráce udělá z Indie nerovnoprávného partnera.