Elektrárna Tisová experimentálně spaluje konopí

Tisová (Sokolovsko) - Elektrárna Tisová (ETI) u Sokolova zkouší od července experimentálně spalovat konopí seté. V rámci svého programu spalování biomasy začala nyní využívat pazdeří z konopí, což je nevyužitelný zbytek z rostlin. Do ETI ho dodává soukromá farmářka, která konopí pro technické účely pěstuje. Elektrárna patří skupině ČEZ a zatím spalovala zejména dřevní štěpku.

Kromě dřevní štěpky už elektrárna používala jako alternativní palivo rovněž šťovík, ovšem jeho původní dodavatel s pěstováním této plodiny přestal, uvedl Sobotka. Pazdeří by ho tedy snad mohlo nahradit. „Zatím jde o dodávky v objemu jednoho kamiónu týdně. Uvidíme, jak se pazdeří osvědčí. Každou novou zkušenost vítáme,“ poznamenal vedoucí výroby Milan Andrejkovič.

Elektrárna Tisová vyrobila letos v prvním pololetí 24.341 megawatthodin (MWh) elektřiny z biomasy. To znamenalo meziroční nárůst o 22,5 procenta. K tomu musela spálit 25.163 tun dřevní štěpky. Výsledky druhého pololetí může příznivě ovlivnit právě nová smlouva na dodávky pazdeří. „V Tisové chystají nyní projekt pro úpravy, které by umožnily zvýšit množství biomasy spalované s uhlím až na 125.000 tun ročně,“ řekl Sobotka.

Biomasu využívá elektrárna v Tisové od roku 2004, kdy z ní dodala do sítě přibližně 20.000 MWh. V roce 2005 následoval pokles asi na 15.000 MWh, protože se zdroje ČEZ spalující biomasu potýkaly s nedostatkem tohoto alternativního paliva. Domácí elektrárny tehdy nemohly nabídnout dodavatelům adekvátní ceny. V roce 2006 se situace zlepšila a biomasy skončilo v kotlích ETI 32.500 tun. Loni ETI spálila 41.971 tun alternativního paliva.

ETI v současnosti připravuje i projekt na spalování paliva z recyklovaného odpadu. Pokud budou všechny provozní testy úspěšné, bude elektrárna využívat takzvané tuhé alternativní palivo trvale. Elektrárna by tak byla zařazena do připravovaného systému nakládání s odpady v Karlovarském kraji.

Vydáno pod