Chávez: Ruské základny ve Venezuele budou srdečně vítány

Moskva - Venezuelský prezident Hugo Chávez nabídl Rusku možnost vybudovat základny jeho ozbrojených sil ve Venezuele. Po úterním setkání s prezidentem Dmitrijem Medveděvem a premiérem Vladimirem Putinem v Moskvě všichni tři státníci velebili vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi. K jejich deklarovanému dalšímu sbližování přispívá i odpor Ruska vůči plánované výstavbě části amerického protiraketového systému v České republice a Polsku, zatímco Chávez je znám jako zapřisáhlý nepřítel Spojených států.

Hugo Chávez do Moskvy odcestoval na dvoudenní oficiální návštěvu. V úterý na večerní tiskové konferenci prohlásil: „Pokud by ruské ozbrojené síly projevily přání vybudovat si základny ve Venezuele, budou srdečně vítány. Vyvěsili bychom prapory, rozvířili bubny a zapěli písně, protože by tu byli naši spojenci, s nimiž nás spojuje stejný způsob pohledu na svět,“ popsal Chávez venezuelskou reakci v případě ruské přítomnosti v zemi. „Už teď jsme velcí a dobří přátelé,“ dodal vůdce latinskoamerické radikální levice.

Cíl Venezuely a Ruska? Iritovat Američany

Dmitrij Medveděv:

„Máme společný úkol - učinit okolní svět demokratičtějším, čestnějším a bezpečnějším.“

Analytici v rusko-venezuelském sbližování a nabídky ruské účasti ve Venezuele vidí především tah proti Washingtonu. „Z hlediska vojenského by ten význam nebyl moc velký, spíš je to otázka politické deklarace: Vy jste přisunuli své základny blíž k našim hranicím, my můžeme využít naše spojence, v tomto případě Venezuelu,“ objasnil kroky obou zemí bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Spojené státy přitom Jižní Ameriku považují za tradiční sféru svého vlivu. Medveděv nyní po jednání s Chávezem označil Venezuelu za nejdůležitějšího partnera Ruské federace v regionu. „Naše vztahy jsou klíčovým faktorem regionální bezpečnosti. Máme společný úkol - učinit okolní svět demokratičtějším, čestnějším a bezpečnějším,“ řekl Medveděv na tiskové konferenci.

Chávezův návrh není první. Rusko tento týden oprášilo plán na rozmístění svých strategických bombardérů na Kubě. Venezuela je ale podle armádních analytiků stabilnější a silnější země - a proto je pro umístění základen vhodnější. „Ty vztahy jsou velmi dobré, až ostentativně dobré, zejména proto, že se obě země v posledních letech velmi úspěšně snaží iritovat Washington,“ popisuje vztah mezi Venezuelou a Ruskem politolog Igor Lukeš. Ruská přítomnost by navíc znamenala i důležitou vojenskou podporu pro Cháveze a jeho autoritářský režim.

Moskva bude dál vyzbrojovat Venezuelu

Za přátelstvím stojí i ekonomické vazby. Chávez přijel do Moskvy uzavřít nové zbrojní kontrakty. V příštích letech chce pomocí úvěrů a příjmů z prodeje ropy investovat miliardy do nákupu zbrojních systémů s cílem modernizovat armádu své země. Spojené státy ovšem miliardový kontrakt považují za přehnaný, podle nich překračuje potřeby země. USA už v minulosti opakovaně tlumočily Moskvě své znepokojení nad vyzbrojováním prezidenta Cháveze.

Podle Cháveze mají obranné systémy ochránit průmyslová zařízení a armádní základny před domnělými leteckými údery Spojených států. „Jsme mírumilovná země, avšak severoamerické impérium má plány na invazi do Venezuely. My chceme mír, musíme ale posílit svou obranyschopnost, protože jsme ohrožováni Spojenými státy, kvůli tomu, že venezuelské ropné zásoby jsou největší na světě,“ prohlásil venezuelský prezident.

Podle venezuelských zdrojů chce Caracas v Moskvě koupit až 20 raketových systémů země-vzduch, ponorky i tanky. V posledních letech Rusko už do Venezuely prodalo zbraně za tři a půl miliardy dolarů. Mezi nimi 24 bojových stíhaček Suchoj, 50 bitevních vrtulníků a 100 000 kusů známých a v celém světě oblíbených samopalů Kalašnikov.

Chávez a Medveděv se dále dohodli na energetickém partnerství a zúčastnili se podepsání dohod mezi ruskými koncerny Gazprom, Lukoil a TNK-BP a venezuelskou státní firmou POVSA o těžbě na nových ropných polích a o zkoumání zásob plynu ve Venezuele.

Vydáno pod