Evropská komise potrestá Bulharsko za korupci, Rumunsko jen napomenula

Brusel - Evropská komise dnes oznámila, že kvůli nedostatečnému boji s korupcí a špatné správě pozastavila Bulharsku prostředky z fondů Evropské unie ve výši stamilionů eur. Za nedostatečný boj s korupcí komise kritizovala i Rumunsko, to ale na rozdíl od Bulharska trestu uniklo.

K pozastavení přísunu peněz se komise rozhodla poté, co Bulharsko nebylo schopné během svého jeden a půlletého členství v unii uskutečnit účinné reformní kroky. „Boj proti korupci na vysokých místech a organizovanému zločinu nepřináší výsledky,“ uvedla komise. Brusel na to prý musel zareagovat, aby ochránil peníze daňových poplatníků, z nichž pomoc do Bulharska proudí.

Peníze spravovaly dvě vládní agentury údajně napojené na organizovaný zločin. EU jim nyní stáhla agreditaci. Bulharské zemědělství proto nedostane evropskou podporu ve výši 371 milionů eur, zkrátka přijde i rozvoj tamní infrastruktury, na který unie původně vyčlenila 115 milionů eur. 

Bulharsko: Bez peněz do Schengenu 

O prostředky Bulharsko ještě definitivně přijít nemusí. Komise je připravena rozhodnutí přehodnotit, přistoupí-li tato balkánská země k potřebné nápravě. Musí zlepšit zatím nedostatečné reformy justičního systému a úřadů. Země se sice vydala dobrým směrem, avšak nyní bude třeba zjistit, zda to také v případech organizovaného zločinu a korupce na vysokých místech opravdu povede ke konkrétním výsledkům - vyšetřování, obžalobě a postavení před soud.

Kritika z Bruselu je ještě nakonec o něco mírnější, než se mohlo čekat. Konečná verze nezahrnuje třeba varování, že by to mohlo ohrozit ambice země na vstup do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol a na zavedení eura. Bulharsko by rádo obou těchto met dosáhlo v roce 2011.

Bulharská opozice vyzvala v reakci na bruselskou zprávu k hlasování o vyslovení nedůvěry socialistické vládě. Premiér Serge Stanišev rozhodnutí EU pouze odůvodnil špatnou komunikací mezi Bruselem a Sofií. Opatření v boji s mafií ale chystá. „Očekávám, že se všechna ministerstva začnou mobilizovat. Čekám konkrétní doporučení a kritiku. Buďme upřímní - jsou věci, které si kritiku zaslouží,“ řekl Stanišev.

Rumunsko trestu uniklo s odřenýma ušima

Komisi se nelíbí, jak v případech korupce postupují rumunské soudy. Soudci prý často připouštějí obžalovaným nepodstatné výmluvy, které jen protahují vyšetřování. „Potřebujeme vidět jednoznačnou shodu všech politických stran na vykořenění korupce z nejvyšších míst,“ uvedl mluvčí EK Johannes Laitenberger.

Rumunsko loni ustavilo speciální úřad, který se má věnovat právě případům korupce. V současnosti jeho vyšetřovatelé řeší téměř 100 případů, které prý zasahují na nejvyšší místa. První závěry vyšetřování by se měly objevit zhruba za dva měsíce.

Evropská komise:

„Cheme vidět shodu všech politických stran na vykořenění korupce z nejvyšších míst.“

Komise má z Rumunska velmi smíšené dojmy. Nutná opatření pro boj s uplácením a dalšími podobnými trestnými činy sice existují, ale jejich základy jsou příliš křehké. Tamní vláda by měla dokončit práce na novém trestním zákoníku, což by mělo vylepšit i spolupráci se zahraničními úřady při vyšetřování trestných činů.

Hlavní problém ale prý představují právě zkorumpovaní politici. „Musí být povoleno nezávislé vyšetřování bývalých ministrů a poslanců, aby byla obnovena důvěra veřejnosti,“ uvádí hodnotící zpráva.

Když Bulharsko s Rumunskem v roce 2007 vstupovaly do Evropské unie, měl pro tyto země Brusel řadu dodatečných podmínek týkajících se justičních reforem a boje proti korupci a organizovanému zločinu. Od té doby EU každoročně hodnotí, zda obě země udělaly v těchto oblastech dostatečný pokrok.

Sofie
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.org
Vydáno pod