Více než stovku zraněných si vyžádalo silné zemětřesení v Japonsku

Tokio - Při silném zemětřesení, které ve čtvrtek ráno místního času zasáhlo severní část největšího japonského ostrova Honšú, bylo zraněno nejméně 107 osob. Další stovky lidí zůstaly uvězněny ve vlacích, které musely kvůli živelní katastrofě přerušit jízdu. Tisíce domácností zůstaly kvůli otřesům půdy dočasně bez elektrického proudu. Informace přinesla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters. V postižené oblasti nyní zasahuje armáda.

Zemětřesení o intenzitě 6,8 Richterovy škály udeřilo po půlnoci místního času (17:26 SELČ) a trvalo asi 40 vteřin. Epicentrum otřesů se nacházelo 49 kilometrů východně od města Morioka v prefektuře Iwate a 480 kilometrů severovýchodně od Tokia. Ohnisko zemětřesení leželo v hloubce 124 kilometrů. Riziko vzniku ničivé vlny tsunami podle japonské vlády nehrozí. Karastrofa rovněž nenarušila provoz jaderných elektráren v postižené oblasti a podle pozorovatelů elektráren nehrozí ani únik radioaktivních materiálů.

Podle japonské policie je nejméně 107 lidí zraněných, z toho 16 vážně.
Většina z nich utrpěla řezné rány a pohmožděniny od padajícího skla a
předmětů. Podle japonských úřadů zůstalo přes 8 500 domácností dočasně bez proudu, dodávky jim však údajně již byly obnoveny. Dalších asi 300 domácností zůstalo bez vody. Stovky lidí prý zůstaly uvězněny v nočních vlacích.

Úřady v postižených oblastech uzavřely bezprostředně po zemětřesení několik dálnic, jejichž části zasypala zemina. Sesuvy půdy pohřbily nejméně tři automobily. Zastavil se také provoz na některých železnicích. Meteorologové varovali před sesuvy i v dalších oblastech, kde se očekává příchod prudkých dešťů. Otřesy nepoškodily koleje.

Po odeznění zemětřesení byla z bezpečnostních důvodů odstavena ropná elektrárna a na 10 tisíc domácností prefektury Aomori se ocitlo bez dodávek elektřiny. Ve městě Hirono v provincii Iwate zase v důsledku zemětřesení vzplanul dům a podle japonské televize na místě zasahovalo několik hasičských aut. Požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu a nikdo při něm nebyl zraněn.

V sobotu zasáhlo východní pobřeží ostrova Honšú zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály, které zastavilo provoz na několika železničních tratích v postižené oblasti. Obešlo se ale bez obětí na životech.