Obama v Izraeli potvrdil „mimořádné partnerství“

Jeruzalém - Kandidát demokratů na amerického prezidenta Barack Obama dnes během své cesty po Blízkém východě navštívil Izrael a palestinská území. Zde prohlásil, že v případě zvolení prezidentem neukončí "mimořádné partnerství" s Izraelem. V palestinském Ramalláhu pak ujistil předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, že jako prezident se hodlá nadále iniciovat v blízkovýchodním mírovém procesu.

Obama se v průběhu dne sešel se všemi významnými představiteli země. Jednal s izraelským premiérem Ehudem Olmerem, prezidentem Šimonem Peresem nebo izraelským ministrem obrany. Izrael podpořil v jeho odmítání jednat přímo s Hamasem, který ovládá pásmo Gazy, protože je podle něj „obtížné jednat se skupinou, jež nezastupuje národ a neuznává právo Izraele na existenci“.

Na setkání s Peresem zdůraznil jedinečnost americko-izraelského přátelství. Potvrdil svůj zájem o bezpečnost Izraele a odhodlání být pro něj užitečným partnerem, ať v roli senátora nebo prezidenta. V případě zvolení prezidentem chce Obama nadále usilovat o mír na Blízkém východě - o tom ubezpečil i Abbásen slovy, že nepromešká ani minutu.

Obama varoval před Íránem

Barack Obama:

„Svět musí Íránu zabránit získat jadernou zbraň.“

Při své návštěvě se dotkl rovněž problému Íránu, když řekl, že svět musí Íránu zabránit získat atomovou zbraň, protože jaderně vyzbrojený Írán by byl velkou hrozbou. „Íránci si musejí uvědomit, že to je pro Spojené státy velký problém, a to ať je vede Bushova nebo Obamova administrativa,“ řekl demokratický kandidát.

V Izraeli panují obavy, že by Obama v důsledku nezkušenosti s mezinárodní politikou mohl židovský stát zavléci příliš hluboko do mírových jednání s Palestinci. Nedůvěru vzbuzují také jeho kořeny - jeho africká část rodiny totiž vyznává spíše islám. Sám Obama je ovšem křesťan.

Obama přicestoval do Jeruzaléma z Jordánska v úterý večer. Izrael je Obamova poslední zastávka v regionu, během minulých dní navštívil Kuvajt, Afghánistán a Irák. Následovat bude návštěva Evropy, konkrétně Německa, Francie a Velké Británie.