Hurikán Dolly zeslábl na tropickou bouři

New York/Mexiko - Hurikán Dolly slábne a mění se v tropickou bouři. V uplynulých hodinách ale přinesl silný déšť a vítr v oblasti na hranici Mexika a Texasu. Ničil domy, vyvracel stromy a trhal elektrické vedení. Bez proudu je jen v Texasu zhruba 61 tisíc domácností. Z domovů už v postižené oblasti odešly desetitisíce lidí. Zatím nejsou zprávy o tom, že by živel způsobil oběti na životech.

Nejhorší škody hurikán napáchal na ostrově South Padre. Zničené střechy, vytrhané sloupy a elektrické vedení byly přes noc k vidění po celém ostrově. Při přenesení nad pevninu se naštěstí hurikán zpomalil. Lidé se v následujících dnech obávají dlouhodobých dešťů a hrozícího nebezpečí záplav. Podle vědců může bouře přinést až 50 centimetrů srážek.

Brownsville u hranic s Mexikem, které již nyní bičuje prudký déšť a vítr, je zcela vylidněné a poseté drobnými předměty a odpadky. Okna a výlohy jsou zatlučené překližkou a většina obchodů, včetně benzinových čerpadel, má zavřeno.

Varování před hurikánem, který se pohyboval rychlostí 110 kilometrů za hodinu, bylo vydáno pro pás pobřeží od Brownsville po Corpus Christi a v Mexiku severně od Río San Fernando. Bouřky související s Dolly byly zaznamenány až v Houstonu, skoro 650 kilometrů od pobřeží.

Úřady severomexického státu Tamaulipas, kde se pole zaplnilo dešťovou vodou a vítr zohýbal palmy, evakuovaly 23 tisíc lidí. V Mexickém zálivu firma Shell Oil evakuovala zaměstnance z ropných plošin a mexická společnost Petroleos Mexicanos také odvezla svých 66 zaměstnanců z plošiny u přístavu Tampico.

Hurikán Dolly v Texasu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod