Bin Ládin byl prý počtem obětí útoků z 11. září 2001 potěšen

Guantánamo (Kuba) - Šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin byl prý spokojen s počtem obětí, které způsobily teroristické útoky z 11. září 2001 ve Spojených státech. Uvedl to dnes před tribunálem na americké základně Guantánamo americký agent, který vyslýchal bývalého bin Ládinova řidiče Sálima Ahmada Hamdana.

Hamdan je prvním vězněm drženým na Guantánamu, který je souzen kontroverzními americkými vojenskými tribunály. Zadržen byl v listopadu 2001 v Afghánistánu, podle žalobců patřil k nejužšímu vedení Al-Káidy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001 za 200 dolarů (2800 korun) měsíčně.

Bývalý agent amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Ali Soufan měl podle obžaloby při dnešní výpovědi před tribunálem dokázat, že Hamdan měl blízko k vedení Al-Káidy. Sedmatřicetiletému Jemenci, který je obviněn z napomáhání terorismu, hrozí doživotí. On sám tvrdí, že je nevinen.

Obžaloba šestičlenné porotě mimo jiné předložila fotografii, na níž jsou bin Ládin a jeho řidič společně a na níž má Hamdan samopal. „Kdo se dostane tak blízko k Usámovi bin Ládinovi,“ zeptal se svědka žalobce John Murphy. „Někdo, v jehož přítomnosti se neobává o život… zdá se,“ řekl Soufan, který zároveň mimo jiné vypověděl, že „bin Ládin byl potěšen výsledky a on (Hamdan) slyšel bin Ládina, jak říká, že neočekával, že operace bude tak úspěšná“. Podle Soufana si bin Ládin myslel, že zahyne 1000 až 1500 lidí, a tak byl výsledky potěšen.

Vydáno pod