Prezidentských výsad se Obamovi v Berlíně nedostane

Berlín - Barack Obama dnes v Německu zahájil cestu po Evropě, kde je podle průzkumů pomyslným vítězem nadcházejících amerických prezidentských voleb. V Berlíně se demokratický kandidát na křeslo v Bílém domě sešel s kancléřkou Angelou Merkelovou. U Sloupu vítězství přednese večer projev, který se už předem postaral o rozruch na německé politické scéně.

Po zhruba hodinovém jednání za zavřenými dveřmi se Merkelová ani Obama k obsahu rozhovorů nevyjádřili. Obamu čeká rovněž schůzka s ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem a berlínským primátorem Klausem Wowereitem.

Publicista Jaroslav Šonka ve studiu ČT24 uvedl, že Obamova návštěva má dva adresáty: Německo na straně jedné a voliče v USA na straně druhé. Cesta demokratického prezidentského kandidáta do Německa se podle něj pohybuje mezi zdvořilostní návštěvou a definicí transatlatnických vztahů.

U Braniborské brány Obama nepromluví

Illinoiský senátor původně chtěl promluvit u jednoho ze symbolů německé metropole, Braniborské brány. Mezi německými politiky se ale rozpoutal spor o to, zda je vhodné, aby prezidentský kandidát vedl svůj předvolební boj právě na tomto symbolickém místě. Nesouhlasila s tím Merkelová, zatímco sociální demokraté v čele s šéfem diplomacie Steinmeierem proti tomu nic nenamítali. Podle Merkelové může u brány promluvit prezident, ale prezidentský kandidát pro takové místo není dostatečně významnou osobností. Zpravodajka ČT Hana Scharffová k tomu uvádí, že německá fotbalová reprezentace se zde nechává oslavovat při každém šampionátu a že u brány mluvil i tibetský dalalama, který rovněž není oficiálním představitelem státu.

Projevy amerických prezidentů v Berlíně mají tradici, navíc se Obama v Německu těší velké oblibě. V Bílém domě by si ho přálo vidět 76 procent Němců. U Braniborské brány vystoupili v minulosti američtí prezidenti Ronald Reagan, Bill Clinton a především John Kennedy. Ten ve slavné řeči v rozděleném Berlíně v roce 1963 při návštěvě západní části města prohlásil proslulou větu „Ich bin ein Berliner“ (Jsem Berlíňan).

U Sloupu vítězství vystoupí Obama večer se zhruba hodinovým projevem o transatlantickém partnerství, půjde o první zahraničněpolitické vystoupení na evropské půdě. Právě v Evropě se Obama těší velké oblibě, podle nedávného průzkumu Gallupova institutu by ho s velkou převahou volili lidé ve Francii, Velké Británii a Německu, kdyby měli rozhodovat spolu s Američany o tom, kdo se stane po Georgi Bushovi příštím americkým prezidentem. 

Kvůli Obamově projevu jsou okolo berlínského památníku v centrální čtvrti Tiergarten připravena maximální bezpečnostní opatření, prostor bude hlídat na 700 policistů.

Návštěvu Izraele Obama ukončil u Zdi nářků 

Na závěr návštěvy Izraele se dnes Obama před odletem do Německa zastavil u Západní zdi v Jeruzalémě, která je jedním z nejuctívanějších míst judaismu. K památníku označovaném také jako Zeď nářků položil svou psanou modlitbu, poklonil se s židovskou jarmulkou na hlavě, zatímco rabín četl žalm vyzývající k míru v tomto svatém městě.

Obama při středečním jednání s izraelským vedením ujistil, že podporuje nadstandardní americko-izraelské vztahy a že je ochoten pracovat na oživení blízkovýchodního procesu v případě, že bude zvolen prezidentem. V palestinském Ramalláhu při setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem řekl, že hodlá být aktivním partnerem mírového procesu a že po eventuálním zvolení v tomto směru nepromešká ani minutu. Ujistil rovněž, že nebude usilovat o ústupky v mírových jednáních s Palestinci, které by ohrozily jejich bezpečnost.