Abramovič bude kandidovat do čukotského parlamentu

Moskva - Ruský miliardář a vlastník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič bude v podzimních doplňujících volbách kandidovat do čukotského parlamentu. Činí tak prý na žádost představitelů Čukotského autonomního okruhu na ruském Dálném východě.

Volby se budou konat 12. října. Pokud bude Abramovič zvolen, mohl by se stát i předsedou čukotského parlamentu. Abramovič byl donedávna gubernátorem Čukotky, této funkce se po dohodě s Moskvou sám vzdal 3. července.

Od té doby, co se jednačtyřicetiletý Abramovič stal v roce 2000 gubernátorem Čukotky, do regionu velkého téměř jako Turecko, kde ale žije jen asi 50 000 obyvatel a kde je hlavním zdrojem příjmů chov sobů, štědře investoval, prý až dvě miliardy dolarů. V čukotské metropoli Anadyru postavil moderní letiště a jinde v regionu zase silnice, školy, nemocnice i byty.

Nynější předseda čukotského parlamentu Vasilij Nazarenko Abramovičovi nedávno napsal, že kvůli špatnému zdravotnímu stavu ze své funkce odstoupí, a umožní tak, aby ji Abramovič, druhý nejbohatší muž Ruska, mohl po něm převzít. „Vy i váš tým jste dokázali, že jste s to vyřešit naše společné problémy,“ napsal Nazarenko v dopise Abramovičovi, jehož majetek magazín Forbes nedávno odhadl na 23 miliard dolarů.

Vydáno pod