Severní Korea podepsala s ASEAN smlouvu o neútočení

Singapur - Smlouvu o neútočení podepsala dnes s deseti státy jihovýchodní Asie komunistická Severní Korea, už dlouho považovaná za jadernou hrozbu pro asijský region. Dokument, který požaduje, aby se signatáři zřekli použití síly či hrozby silou, a vyzývá k mírovému urovnávání konfliktů, byl podepsán v poslední den regionálního fóra Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Singapuru.

Jaderné ambice Severní Koreje, které působí starosti mezinárodnímu společenství, vyvolávají obavy i v jihovýchodní Asii, přestože Pchjongjang udržuje s členskými zeměmi ASEAN relativně dobré vztahy. Výroční bezpečnostní konference sdružení je jediným mezinárodním fórem, kterého se KLDR pravidelně účastní a které jí umožňuje vzájemnou součinnost s okolním světem. Podle jihokorejského ministerstva zahraničí Soul doufá, že podepsaná smlouva přispěje k regionálnímu míru.

Před dvěma týdny byly poté, co KLDR v červnu předala Číně deklaraci o svém jaderném programu, obnoveny po devíti měsících šestistranné rozhovory za účasti zmocněnců Severní a Jižní Koreje, USA, Japonska, Ruska a Číny. Severní Korea dostala výměnou za slib, že do konce roku 2007 zastaví veškeré jaderné aktivity a předá USA seznam svých nukleárních zařízení, příslib energetické pomoci v rozsahu téměř milion tun paliva a zlepšení diplomatických vztahů. Washington je rovněž oplátkou ochoten vyřadit Severní Koreu ze svého seznamu režimů podporujících terorismus.