Česko Evropské komisi: Zpráva o vízech je absurdní

Brusel - Česko dnes kritizovalo zprávu Evropské komise (EK), podle níž v jednáních s USA o rozšíření jejich bezvízového programu nebylo dosaženo žádného hmatatelného pokroku. Praha to považuje za absurdní. Jednání totiž prý naopak výrazně pokročila a americký program se zřejmě už brzy rozšíří o několik dalších zemí včetně ČR. Vyplývá z dnešního prohlášení čelných představitelů českého ministerstva vnitra v Bruselu.

Evropská komise ve středu vydala zprávu o bezvízovém styku, která po Spojených státech požadovala zrušení vízové povinnosti pro ty členy Evropské unie, u nichž k tomu ještě nedošlo. Jedná se o Řecko a jedenáct nových států unie včetně Česka. EK zároveň Americe pohrozila, že v opačném případě by ve všech sedmadvaceti státech EU zavedla dočasnou vízovou povinnost pro držitele amerických diplomatických pasů. Pozorovatelé však upozorňovali, že EK se zprávou přichází ve chvíli, kdy už téměř není potřeba.

Česko se nyní na jednání evropských ministrů vnitra a spravedlnosti proti prohlášení EK ostře ohradilo a zprávu oznámilo za absurdní. Podle vyjádření českých zastupitelů je zrušení víz téměř dojednané. „Jsme před branami vstupu do amerického bezvízového programu,“ řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. 

Náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová doplnila, že Češi by do amerického bezvízového programu mohli být zařazeni na podzim. „Já to vidím jako velmi pravděpodobné,“ řekla s tím, že tomu nasvědčují všechna vyjádření USA a jednání, které Praha s Washingtonem vede. Zpráva EK je prý neohrozí. Česko s Amerikou vyjednává dva dokumenty - úmluvu o boji proti terorismu a dohodu o boji proti potírání organizovaného zločinu a závažné kriminality.

Češi mají náskok, zrušení víz očekává i Slovensko 

Evropská komise se zástupci USA vyjednávala zrušení víz od letošního jara, současně s ním probíhala i jednání jednotlivých vlád. Česku se jako jediné zemi, pro níž platí vízová povinnost, podařilo s Američany uzavřít memorandum, které její brzké zrušení přislíbilo. Právě díky české iniciativě odstartovala zmíněná dvoukolejná jednání.

Podle analytika Cato institutu Mariana Tupého je americké zrušení víz protislužbou za umístění radaru na českém území. Oddálit jej může jen současná předvolební atmosféra. „Je tu patová situace, Kongres nebude dělat nic do ledna, února 2009, kdy se změní americký prezident,“ popsal situaci ve Washingtonu Tupy.

Obdobný postoj jako Česko reprezentovali na dnešních jednáních i ministři Litvy nebo Slovenska. Slovenský velvyslanec při EU Maroš Šefčovič zprávu komise označil za poněkud opožděnou. „Průběh jednání s USA je doposud velmi slibný. Věříme, že do konce tohoto roku dojde k viditelnému pokroku,“ řekl Šefcovič.

Povinnost víz při cestě do USA platí pro následující státy EU:

  • Řecko (USA nezrušily víza v obavě před levicovými radikály)
  • Rumunsko a Bulharsko (USA nezrušily víza v obavě před snadno zfalšovatelnými pasy)
  • Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Kypr a Malta
Evropská unie
Zdroj: ČT24