Srbští velvyslanci se vracejí na ambasády v zemích EU

Bělehrad - Ministr zahraničí Vuk Jeremić oznámil, že nová srbská vláda dnes rozhodla, že se na svá místa působení ve státech Evropské unie vrátí velvyslanci, které Bělehrad povolal ke konzultacím kvůli uznání nezávislosti Kosova. Mělo by se tak stát zřejmě příští týden. Návrat svého velvyslance do Washingtonu a dalších zemí, které uznaly Kosovo a nejsou členy EU, Srbsko zatím zřejmě nechystá.

„Myslíme si, že návrat našich velvyslanců zlepší naši pozici v těchto členských zemích EU,“ řekl po zasedání vlády ministr životního prostředí Oliver Dulić a dodal, že udělají vše pro to, aby Srbsko do konce roku dosáhlo postavení kandidátské země. Bez odpovědi však ministr ponechal otázku, zda Srbsko chystá návrat svého velvyslance i do Washingtonu a dalších zemí, které uznaly Kosovo a nejsou členy EU. Týká se to kromě USA i některých latinskoamerických a blízkovýchodních států.

Agentura Reuters označila rozhodnutí o návratu velvyslanců za již druhé gesto dobré vůle nové prozápadní vlády v Bělehradu učiněné vůči EU tento týden. Tím prvním bylo pondělní zatčení Radovana Karadžiče, jednoho z hlavních podezřelých ze spáchání válečných zločinů během konfliktu na Balkáně, který více než deset let unikal spravedlnosti.

Česká diplomacie návrat srbského velvyslance do Prahy vítá

Svého velvyslance v Praze Vladimira Vereše povolal Bělehrad ke konzultacím koncem května na protest proti rozhodnutí české vlády uznat nezávislost Kosova. Diplomat opustil českou metropoli 25. května - nyní by se tedy měl do Prahy znovu vrátit.

Česká diplomacie tento krok uvítala. „Toto rozhodnutí srbské vlády považujeme za správné už proto, že máme zájem, aby vzájemné vztahy se Srbskem fungovaly co nejlépe. K tomu je přítomnost velvyslance potřebná,“ zdůraznila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti ze 17. února letošního roku uznaly klíčové unijní státy jako Francie, Británie, Německo a Itálie. Proti nezávislosti Kosova se vedle Srbska nejsilněji staví Rusko. Ze zemí EU ho odmítá Španělsko, Řecko, Kypr nebo Slovensko.