Ruské rakety prý kvůli štítu USA mohou mít manévrující hlavice

Moskva - Poradce velitele ruských strategických raketových sil Viktor Jesin dnes uvedl, že Rusko může odpovědět na umístění amerického protiraketového deštníku v Evropě i tím, že vybaví své rakety Topol-M manévrujícími hlavicemi. Současně Moskva dementovala informace tisku, že by ruské bombardéry v odvetě za umístění amerického protiraketového štítu v Polsku a Česku mohly využívat letiště na Kubě. Vojenské základny v zahraničí prý zřídit neplánuje.

Topol-M má standardně jednu, ale může být vybaven až šesti hlavicemi a také hypersonických tělesem, které v horních vrstvách atmosféry dosahuje až čtrnáctinásobku rychlosti zvuku. I podle západních expertů je tak tato mezikontinentální balistická střela s to překonat jakoukoliv protiraketovou obranu.

Generálplukovník Jesin uvedl, že mezi odvetnými opatřeními Ruska na rozmístění americké protiraketové obrany může být i zdokonalení právě raket Topol-M nadzvukovými manévrujícími bojovými hlavicemi. Lze podle něj rovněž zvýšit počet klamných hlavic, které mají zmást protiraketovou obranu, a zkrátit počáteční etapu letu, kdy raketa bývá nejzranitelnější.

Za další možné technické opatření Jesin označil oživení programu orbitálních balistických raket, které budou schopny obletět stávající i potenciální systémy protiraketové obrany a přes Jižní pól zasáhnout území Spojených států. Zároveň upozornil, že Rusko může už nyní technická opatření uskutečňovat, a také to částečně dělá.

Poradce se však vyslovil proti tomu, aby Rusko v reakci na americké plány protiraketové obrany v Evropě přijalo neprodleně vojenská opatření. „K realizaci takových opatření je třeba přistupovat uvážlivě, každou věc je třeba dělat ve správný čas. Kdyby Rusko již nyní přijalo vojenská opatření, bylo by to předčasné,“ zdůraznil.

Vydáno pod