Největší škody po záplavách: východ Slovenska a jih Polska

Košice - Záplavy vyvolané přívalovými dešti, které se ve středu a dnes přehnaly přes střední Evropu, způsobily rozsáhlé škody především na východě Slovenska a jihu Polska. Na slovensko-polském pomezí v obci Čirč si rozbouřený potok ve středu dokonce vyžádal dvě oběti - bratra se sestrou, kteří se snažili zachránit alespoň něco ze svého majetku. Stovky dalších lidí musely v noci ze svých domů utéct. Podobné záplavy na východě Slovenska nepamatují ani nejstarší z místních.

Hned v noci přijel do zaplavených oblastí i předseda vlády Robert Fico s ministrem vnitra. Přestože slíbili, že vláda způsobené škody uhradí, mezi lidmi, kteří ztratili své blízké nebo domy, se jim příliš srdečného přijetí nedostalo. Obyvatelé obce Čirč si stěžovali především na nedostatečně rychlou pomoc během samotných záplav.

V noci na dnešek přestalo v nejvíce postižených oblastech pršet, a situace ve většině obcí se tak uklidnila. Kritický stav je stále na některých úsecích řek Hornád, Hnilec a Topľa, jinak hladiny rozvodněných toků postupně klesají. Slovenští meteorologové však předpovídají další srážky, a proto hrozí, že hladiny řek znovu stoupnou. Především na východě Slovenska mohou déšť a povodně způsobit velké škody. Situace by se mohla zlepšit o víkendu, kdy se očekává zlepšení počasí, ale odstraňování škod bude trvat ještě velmi dlouho.

Kvůli záplavám byly od středy odříznuty od světa dvě obce u Bardejova, kam se dnes hasičům na plovoucím transportéru již podařilo dopravit základní potraviny a pitnou vodu. Obce Livov a Livovská Huta však zůstávají pro běžná vozidla nadále nedostupné.

Se záplavami bojují i v jižním Polsku

Povodně vyvolané přívalovými dešti postihly také jižní část Polska, především v Zakopaném v Malopolském vojvodství. Následkem nepříznivého počasí jsou zde strhané střechy domů, polámané stromy, zatopené sklepy a poničená auta a silnice. Povodeň zaplavila polovinu města. Klidný horský potok Bialka se změnil v rozvodněný živel, který strhal mosty, zaplavoval silnice a domy. Jedna z nejhorších situací je v obci Nowa Biala, kde řeka zaplavila komunikace a hasiči museli čerpat vodu ze 150 sklepů.

Hasiči a záchranáři evakuují ohrožené lidi, společně s místními staví bariéry, budují zábrany a odčerpávají vodu ze zaplavených sklepů. „Sčítání škod pokračuje, je už ale jasné, že půjde o desítky milionů (zlotých),“ uvedla televize TVN 24.

Povodně si pravděpodobně už i v Polsku vyžádaly první oběť. Muž, který byl naposledy spatřen, jak vychází z obchodu s alkoholem, je dosud nezvěstný. V celé oblasti od těšínských Beskyd přes Tatry, Pieniny až po Biesčady pracují záchranáři. Je tam vyhlášen stav povodňového ohrožení. Povodňová vlna sice už kulminovala, přesto dále prší. V celé oblasti platí velká dopravní omezení. Řada silnic je neprůjezdná.

O něco klidnější situace je v sousedním Podkarpatském vojvodství. Lidé se však bojí další povodňové vlny, protože meteorologové předpovídají, že v oblasti bude pršet celou noc a srážky neustanou ani v pátek.

Vydáno pod