Moskva řeší případ nebezpečného gangu ruských mladíků

Moskva - V Moskvě začal soud s gangem skinheadů. Podle obžalovacího spisu mělo devět mladíků spáchat nejméně 20 rasistických vražd. Za cíle svých brutálních útoků si vybírali především imigranty ze Střední Asie a Kavkazu. Vraždy si navíc natáčeli na kameru a distribuovali volně na internetu.

Skupina mladíků se obyčejně rozběhla s tyčemi, kladivy nebo dýmovnicemi na nebohou oběť. Následovalo povalení a zbití. Na konci hrůzného představení ruští skinheadi zapálili ošacení své oběti. I takovéto scénáře dokumentují videa, kterými se gang chlubil na internetu. Jejich nahrávky mají být použity jako důkaz v procesu. Případem se začal zabývat moskevský soud.

„Občas podobné myšlenky slyšíme od předních politiků. Když je pochytí nepříliš vzdělaní lidé, mohou je začít skutečně provádět. Xenofobie začíná už na oficiální úrovni,“ vyjádřil se k problému ruský novinář Nikolaj Svanidze.

V Moskvě se z rasistických činů zpovídá 9 mladíků. Nejmladším členům gangu včetně obou jeho vůdců je sedmnáct let, nejstarším 22. Kvůli nízkému věku všech obviněných bude proces probíhat neveřejně, úřady je však obžalovaly z dvaceti vražd. Většinu obětí násilníci nejdřív zmlátili a pak je údajně zabili. Na zádech jim přitom nechávali vyřezanou značku gangu.

Útoků na cizince a lidi z bývalých sovětských republik poslední dobou v Rusku výrazně přibývá. Jen v roce 2006 Rusové napadli skoro 550 imigrantů, 54 jich přitom zemřelo. Přesná data za loňský rok úřady zatím nezveřejnily. Podle odhadů může být počet obětí výrazně vyšší.