Skotskou baštu britští labouristé nedobyli

Londýn - Další volební prohru si připsali britští labouristé. Skotská národní strana (SNP) je porazila v doplňovacích volbách ve východním Glasgow, který dosud býval labouristickou baštou.

Před třemi lety Labouristická strana v Glasgow vyhrála přesvědčivou převahou více než 13 000 hlasů. Ve čtvrtek, kdy šlo o obsazení jednoho parlamentního křesla, prohrála se SNP o 365 hlasů. Tato porážka může spolu s dalšími podobnými ztrátami z minulosti posílit pocit, že jedenáctiletá vláda labouristů se chýlí ke konci a že budou poraženi i v příštích parlamentních volbách, které se musí konat do poloviny roku 2010. Labouristé už prohráli v květnových místních volbách a ztratili také křeslo v doplňovacích volbách v dosud tradičně labouristickém severoanglickém městě Crewe. Průzkumy veřejného mínění v květnu ukázaly, že strana má u veřejnosti nejnižší podporu od 40. let minulého století.

„To není jenom politické zemětřesení, odehrává se to naprosto mimo Richterovu stupnici. Je to impozantní vítězství a chvění je cítit až ve Westminsteru,“ řekl kandidát SNP John Mason v projevu po oznámení výsledků. Jeho soupeřkou byla labouristická kandidátka Margaret Curranová.