Čína před olympiádou přitahuje šrouby

Peking - Posilování bezpečnostních opatření před olympiádou v těchto dnech komplikuje život nejen Číňanům, ale i cizincům, kteří mají na hry namířeno. Země vyčlenila speciální místa, kde se bude smět demonstrovat, zpřísnila pravidla pro udělování víz, uzavře čtyři desítky závodů a pro jistotu dala pod zámek "zlobivé" disidenty. V ulicích hlídkují masy policistů, vojáků a milicí.

Během olympiády vláda počítá s demonstracemi, přípravný výbor her proto rozhodl, že vyčlení tři místa v parcích pro jejich konání. Ty jsou podle pekingského zpravodaje ČT Tomáše Etzlera navíc velmi daleko od sportovišť. Demonstranti kromě toho budou muset mít povolení, o něž se musí velmi komplikovaně žádat. Etzler si podle svých slov nedokáže představit Číňana se zdravým rozumem, který by šel státní bezpečnost o takové povolení žádat. Bezpečnostní složky také z měst vypověděly nebo raději rovnou zavřely problémové osoby, které by mohly demonstrace vyvolávat. Razie v hlavních olympijských centrech poslaly domů tisíce lidí, kteří tu neměli trvalý pobyt.

Číňan se zdravým rozumem o povolení k demonstraci žádat nepůjde.

Čína dnes uzavře čtyři desítky závodů, včetně cementáren a oceláren. Podniky zůstanou zavřené až do 20. září. Omezení pocítí i řidiči. V ulicích smějí jezdit buď auta s lichými nebo naopak se sudými čísly poznávacích značek. Návaly cestujících způsobily kolaps v pekingském metru.

Vláda zpřísnila také podmínky pro udělování víz pro podnikatele během her. Peking do konce září zastavil vydávání tak zvaných zvacích dopisů, které jsou nutné pro podnikatelská víza. Nejde ale o celočínský zákaz, vztahuje se jen na některá města. Vláda chce tímto opatřením udržet za hranicemi zahraniční aktivisty a cizince, kteří nejsou v Pekingu zaměstnáni, a zabránit tomu, aby se opakovaly bouřlivé protesty, které provázely běh s olympijskou pochodní v řadě západních měst včetně Londýna, Paříže či San Franciska.

Trest za fotku z Tchien-an-men

Za otištění snímku muže zraněného při zásahu armády proti demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 hrozí postih čínskému bulvárnímu listu The Beijing News. Ten jako ilustrační fotku k rozhovoru s americkým fotografem hongkongského původu, který pracoval v 80. letech v Číně, přidal muže převáženého na vozíku postřeleného při potlačování studentských protivládních protestů. Čínské úřady list rychle stáhly z prodeje a případ vyšetřují. K odpovědnosti by mohli být pohnáni vedoucí pracovníci deníku. Loni čínské úřady potrestaly zaměstnance novin z jihozápadní Číny, které otiskly krátké oznámení vzdávající hold matkám občanů, kteří přišli při masakru v roce 1989 o život.

Čínští vojáci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod