Entomologové zadržení v Indii propuštěni na kauci

Dardžiling - Dva čeští entomologové zadržení v Indii byli dnes odpoledne propuštěni na kauci. Informaci předal České televizi velvyslanec České republiky v Dillí Hynek Kmoníček. Čeští vědci jsou od 22. června zatčeni za údajný nedovolený sběr hmyzu. Podle indických zákonů jim hrozí 2 až 7 let vězení. Oba ale jakoukoli vinu popírají.

Podle Kmoníčka nemuseli Švácha s Kučerou zatím zaplatit jako kauci žádný finanční obnos. Indické straně stačila pouze záruka českého zastupitelského úřadu a právníka obou entomologů, že jejich svěřenci neopustí Indii. „Soudce stanovil dvě podmínky pro kauci: vědci nesmí opustit Dardžiling a dvakrát týdně se musí hlásit u soudu. Jejich pasy jsou samozřejmě v držení indické strany,“ informovala zpravodajka ČT Edita Horáková. Nyní budou vědci čekat na to, až budou oficiálně obžalováni. Na to má Indie 60 dnů, z čehož už 30 dní uplynulo.

Propuštění českých vědců komplikovala stávka soudních úředníků. Další žádosti soud zamítl z důvodu chybějících podkladů. Entomologové tvrdí, že hmyz sbírali pro vědecké účely a do osobních sbírek. Na jejich stranu se postavila i mezinárodní vědecká komunita, petici za jejich propuštění podepsalo přes 600 lidí.

Biologové Petr Švácha a Emil Kučera z Entomologického ústavu Akademie věd ČR strávili indickém vězení více než měsíc. Byli zadrženi poblíž národního parku Singalila ve státě Bangla při sběru hmyzu, k čemuž ale neměli oficiální povolení. Indické úřady je obvinily z nepovolného vstupu do národního parku a sběru přírodnin na jeho území. Podle nich mohou být čeští vědci součástí mezinárodního gangu překupníků se vzácnými živočichy. Cílem české strany je mimo jiné celou situaci osvětlit - kromě chyby v odhadu rozsahu rezervace se totiž čeští vědci ničeho nedopustili, což ale médiím nebránilo vylíčit je jako pašeráky.

Vydáno pod