Řecká a turecká část Kypru zahájí v září sjednocovací proces

Nikósie - Kypr se chystá k rozhovorům o znovusjednocení řecké a turecké části ostrova. 3. září ke společnému jednání zasedne prezident jižní, řecké Kyperské republiky Demetris Christofias a jeho protějšek z mezinárodně neuznávané Severokyperské turecké republiky Mehmet Ali Talat. Na závěr dnešní schůzky vedoucích představitelů kyperských Turků a kyperských Řeků v Nikósii to oznámil šéf mise OSN na Kypru Taye-Brook Zerihoun.

Ostrovní stát Kypr je na tureckou a řeckou část rozdělený od roku 1974. Severní část obývanou Turky tehdy obsadila turecká armáda jako reakci na puč v jižní části ostrova, kdy kyperští Řekové usilovali o spojení s Řeckem. Turecká armáda proto svou okupaci obhajovala ochranou kyperských Turků. V roce 1983 v oblasti vznikla separatistická Severokyperská turecká republika, kterou dosud uznává pouze Ankara. Tento postoj je také jednou z největších překážek pro vstup Turecka do Evropské unie (řecky mluvící Kypr je součástí EU od roku 2004) a zároveň hlavním konfliktním bodem mezi Ankarou a Aténami.

Dnešní jednání kyperskořeckého prezidenta Christofiase a jeho kyperskotureckého Talata se odehrálo v sídle mise OSN v nárazníkové zóně rozděleného hlavního města Nikósie. Jejich výsledkem bylo právě přistoupení k sjednocovacím rozhovorům, které by se od září měly konat za účasti bývalého australského ministra zahraničí Alexandra Downera, který bude zastupovat OSN.

Mírová jednání mezi oběma komunitami stagnovala řadu let. V roce 2004 proběhlo na ostrově z iniciativy tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana referendum o sjednocení obou území. Turecká část by se měla připojit k řecké a do EU by měly vstoupit společně. Zatímco sever s myšlenkou souhlasil, řecky mluvící jih sjednocení 76 procenty hlasů odmítl a do EU vstoupil sám.

Nový impulz dostala jednání až po únorovém zvolení nového prezidenta řecké části Kypru Christofiase, který označil opětné sjednocení Kypru za prioritu svého mandátu. Zároveň inicioval vznik expertních skupin, které připravily půdu pro setkání obou prezidentů.

  • Kyperská vlajka v rukou demonstrantů. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/101/10073.jpg
  • Mapa území na Kypru autor: ČT24, zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/331/33065.jpg