Srbští politici jsou pod ochranou policie

Bělehrad - Srbská policie údajně zvýšila bezpečnostní opatření na ochranu prezidenta Borise Tadiče a dalších politiků. Podle místních médií tak reagovala na výhrůžky v souvislosti se zatčením někdejšího předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Jeho právníci dnes mají poslední den na to, aby podali odvolání proti jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Tam bude převezen nejdříve v pondělí.

Advokát Svetozar Vujačić už dříve oznámil, že se bude snažit Karadžičovo vydání co nejvíce oddálit a zvolí zdržovací taktiku. Odvolání prý pošle poštou a na přepážce ho odevzdá těsně před zavírací dobou.

Karadžić, který čelí obvinění z řady válečných zločinů včetně odpovědnosti za masakr 8000 Muslimů v bosenské Srebrenici či za více než tříleté obléhání Sarajeva, byl zatčen v pondělí. V úterý soud v Bělehradu rozhodl, že bývalého prezidenta bosenské Republiky srbské vydá do Haagu. Od té doby běží třídenní lhůta, během níž mohou Karadžić nebo jeho právníci podat proti tomuto rozsudku odvolání. Mluvčí bělehradského soudu Ivana Ramičová dnes potvrdila, že právníci mají teoreticky šanci předat odvolání až do dnešní půlnoci. Pokud to udělají, bude soud mít 72 hodin na to, aby odvolání posoudil. Další možností je poslat odvolání poštou. Vzhledem k omezenému fungování pošty během víkendu se tak odvolání k soudu patrně dostane až začátkem příštího týdne.

Součástí taktiky advokátů je také to, že zvažují žalobu za údajný Karadžičův únos. Vujačić spolu se svým klientem tvrdí, že někdejší bosenskosrbský předák byl zatčen už v pátek a nikoli v pondělí, jak tvrdí srbské úřady. Pak ho prý bezpečnostní složky držely tři dny v zajetí na neznámém místě, než jeho zatčení oficiálně oznámily. Nyní Karadžić čeká na konečné rozhodnutí o svém osudu ve vazbě věznice v Bělehradu. Cítí se prý výborně a čas si podle svého obhájce krátí čtením bible.

Podle zpravodaje ČT v Bělehradě Karla Rožánka většina Srbů nechce, aby byl Karadžić do Haagu vůbec vydán. „Argumentují tím, že haagský tribunál neměří všem stejně, že je to tribunál, který soudí hlavně Srby a má ospravedlnit bombardování Severoatlantickou aliancí z roku 1999. Podle mnoha Srbů Radovan Karadžić nic nespáchal a jen hájil svůj národ. Obávají se, že už je domluveno, že jej odsoudí k doživotí,“ popsal Rožánek srbský náhled na tribunál v Haagu.

Vydáno pod