Irácký premiér Málikí hovořil s papežem o bezpečnosti křesťanů v Iráku

Castel Gandolfo (Itálie) - Papež Benedikt XVI. dnes přijal iráckého premiéra vlády ve své letní rezidenci Castel Gandolfo u Říma. Předseda vlády Núrí Málikí s papežem hovořil o "potřebě bezpečnosti" pro křesťany v Iráku. O jejich asi dvacetiminutovém rozhovoru, který se týkal především postavení četných běženců v zemi i mimo ni, informoval Vatikán. Premiér Málikí zároveň pozval papeže na návštěvu Iráku.

Vatikán a Málikí znovu odsoudili násilí, které denně postihuje různé části země a nevyhýbá se ani křesťanské menšině, jež nutně potřebuje větší bezpečnost, konstatuje komuniké. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi již ve čtvrtek zdůraznil velký význam tohoto setkání vzhledem k situaci ve světě, zejména na Blízkém východě a vzhledem k problémům, které mají v Iráku katolíci a křesťané.

Předseda irácké vlády přijel do Říma ve čtvrtek z Berlína a jeho první cesta vedla k hrobce zesnulého papeže Jana Pavla II. v kryptě Svatopetrské baziliky. Večer se setkal s premiérem Silviem Berlusconim. „Vím, že Benediktu XVI. velmi záleží na tom, co se děje v Iráku,“ řekl Málikí ve čtvrtek agentuře ANSA. Dodal, že setkání s papežem bylo jedním z hlavních důvodů jeho cesty do Itálie, ze které se zpět do vlasti vrátí v sobotu.

Vydáno pod