Požáry na Rhodosu uvěznily české turisty na jihu ostrova

Rhodos (Řecko) - Rozsáhlé požáry odřízly české turisty na jižní části řeckého ostrova Rhodos v Egejském moři. Podle mluvčího CK Fischer Daniela Plovajka Místní úřady kvůli požárům, které v Řecku v uplynulých dnech vypukly i na jiných místech, zakázaly přepravu mezi jihem ostrova a jeho severní částí, kde je letiště. Klienti z jižního pobřeží tak nemohou z ostrova odcestovat, a naopak ti, kteří dnes na Rhodos přiletěli, museli zůstat poblíž letiště. Vedle Rhodu je v plamenech také oblast západně od Atén.

Uzavření přístupových cest se týká oblasti Lardos, kde má CK Fischer v současnosti zhruba 60 klientů. Ti zatím musejí setrvat ve svých hotelích a z ostrova budou moci odletět podle dalšího vývoje situace. Naopak zhruba stovce klientů, kteří dnes na Rhodos přiletěli a do oblasti Lardos nemohou odcestovat, CK Fischer zajistila náhradní ubytování ve stejnojmenném hlavním městě.

„To samé bude platit i pro další klienty, kteří mají přilétat na Rhodos dnes v pozdních hodinách. Pro ty máme také zajištěno ubytování v hlavním městě,“ uvedl Plovajko. Týkat se to má podle něj dalších zhruba 200 klientů CK Fischer. Plovajko zdůraznil, že všichni klienti CK Fischer jsou v pořádku a že by podle posledních informací mělo dojít ke zprůjezdnění cest na ostrově v řádu několika hodin. Obytné zóny v jižní části ostrova zatím požárem ohroženy nejsou, hasiči se ale obávají směru větru.

Na pomoc řeckým hasičům vyslaly své letouny Francie, Itálie a Kypr. Požár na Rhodosu začal v úterý a podle řeckých médií sežehl již na 5 tisíc hektarů porostů. Ve středu prokurátor obžaloval ze založení ohně jednašedesátiletého muže, který jej údajně způsobil svou nedbalostí. Hoří i v pevninském Řecku, kvůli požáru musela být uzavřena hlavní dálnice spojující Atény s přístavem Patras na západě. Mezi oběma městy byla přerušena i železniční doprava.