Karadžičovi vypršela lhůta pro odvolání, jeho advokát jej prý podal

Bělehrad - Radovanu Karadžičovi o půlnoci vypršela lhůta pro odvolání proti rozhodnutí srbského soudu vydat bývalého předáka bosenských Srbů Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) do Haagu. S odvoláním na dnešní vydání srbského deníku Politika uvedla agentura AFP, že právník bývalého předáka bosenských Srbů odvolání poslal poštou. Podle listu však neupřesnil, zda to udělal v Bělehradě, nebo v jiném městě.

Svetozar Vujačić zatím mlčí a odmítá potvrdit, že žádost podal. Podle jeho slov je to součástí „strategie obhajoby“. Několik hodin před vypršením lhůty k podání odvolání totiž Karadžičův advokát srbské agentuře Tanjug řekl, že podání žádosti veřejně nepotvrdí.

Vujačić už dříve několikrát uvedl, že udělá vše pro to, aby Karadžičovu extradici do nejvíce oddálil. Pokud bude očekávaná procedura dodržena, srbští soudci o odvolání rozhodnou v pondělí. Očekává se, že bude zamítnuto a pak vydání Karadžiče do Haagu musí s konečnou platností potvrdit srbský prezident.

Srbský státní zástupce pro válečné zločiny Vladimir Vukčević je i přes zdržovací taktiku Karadžičovy obhajoby přesvědčen, že soud obviněného do Haagu vydá už v pondělí.

Podle Karla Rožánka se již objevily další výhrůžky proti některým ústavním činitelům, mimo jiné ze srbské radikální strany proti prezidentu Borisi Tadičovi. Policie tak zvýšila ostrahu prezidenta, ministra policie, šéfa národního výboru pro spolupráci s haagským tribunálem a některých dalších lidí. „Obecně však fakt, že Radovan Karadžić půjde před haagský tribunál, Srbové přijali a berou to jako hotovou věc,“ dodává Rožánek.

Rakouské ministerstvo vnitra dnes potvrdilo, že Karadžić loni v květnu jen těsně unikl zatčení. Zdržoval se ve vídeňském bytě své přítelkyně. Při policejní kontrole klidně odpověděl na všechny dotazy a prokázal se chorvatským pasem na cizí jméno.