Riceová vzkazuje Číně: Během olympiády disent nepotírejte

Auckland (Nový Zéland) - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes vyzvala Čínu, aby vzhledem k blížícím se olympijským hrám v Pekingu nevyužívala svých přísných bezpečnostních opatření k potírání disentu. Při návštěvě Nového Zélandu se s tamější premiérkou Helen Clarkovou shodla, že zátahy proti disidentům by mohly poškodit obraz olympiády.

„S bezpečnostními hrozbami je nutné se potýkat, to každý chápe. Bezpečnost by ale neměla za žádných okolností být pláštíkem pro souzení disidentů a pro vypořádávání se s nimi. Bylo by to nešťastné,“ prohlásila Riceová, která bude v čele americké delegace při závěrečné ceremonii olympijských her.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv viní Čínu z toho, že s blížící se olympiádou nijak nepolevila v přísné státní cenzuře a v pronásledování osob, jejichž názory se odchylují od oficiálních stanovisek vládnoucího komunistického režimu.

Před několika dny například čínská policie zadržela významného internetového disidenta a obvinila ho, že zveřejňoval články na zahraničních webových stránkách a přijímal bez povolení hosty. Čínskému bulvárnímu listu zase hrozí postih za otištění fotky muže zraněného při zásahu armády proti demonstracím na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989, který je pro Peking stále tabu.

Čínská policie v minulých dnech oznámila, že zlikvidovala v Šanghaji teroristickou buňku tvořenou ujgurskými islámskými radikály, kteří prý plánovali útok na olympijský fotbalový stadion. Podle zahraničních expertů je nicméně riziko teroristických útoků v Číně během her poměrně nízké.

Vydáno pod