Obama v Londýně: Pokud budu zvolen, posílím americké jednotky v Afghánistánu

Londýn - Barack Obama dnes v Londýně zopakoval, že v případě svého zvolení zvýší počet amerických vojáků v Afghánistánu. "Toto břímě by ale mělo být sdíleno i dalšími," řekl na tiskové konferenci před sídlem britského ministerského předsedy Gordona Browna v Londýně, kde dnes ukončil své velké zahraniční turné. Kandidát Demokratické strany na úřad amerického prezidenta dodal, že nadále trvá na svém záměru postupně stahovat americké jednotky z Iráku právě proto, aby se mohl soustředit na Afghánistán.

Podle Obamových slov se blíže k jeho stanovisku posunul i jeho protikandidát John McCain, a pokud jde o Írán i prezident George Bush. „Prostě jim dochází realita a já to vítám,“ řekl dnes Obama, který se v Londýně sešel také s bývalým premiérem Tonym Blairem a šéfem konzervativní opozice Davidem Cameronem.

S Gordonem Brownem jednal Obama déle než hodinu a oba muži se k jisté nelibosti bezpečnostních složek šli za slunečného rána projít mezi turisty rozlehlým náměstím za sídlem britských premiérů.

O Afghánistánu hovořil Obama i v Paříži

O Afghánistánu, který během své cesty také navštívil, hovořil Obama i v pátek v Elysejském paláci na tiskové konferenci s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Obama v Paříži řekl, že USA by měly do Afghánistánu poslat nejméně dvě další brigády. Dodal, že chápe, že pro evropské země je složité posílat tam další vojáky, ale zdůraznil, že „je potřeba dokončit to, co jsme začali“, a to nejen po vojenské stránce, ale i pokud jde o hospodářský rozvoj Afghánistánu.

To, že se Spojené státy chtějí soustředit hlavně na Afghánistán, označil Sarkozy za dobrou zprávu. „V Afghánistánu nemáme právo prohrát,“ prohlásil francouzský prezident a dodal, že jeho nedávné rozhodnutí vyslat do Afghánistánu další jednotky, „aby se tam nevrátil středověk“, je strategického charakteru.

Na rozdíl od Paříže a Berlína byla Obamova návštěva v Londýně mnohem méně grandiózní. Podle názoru britských novinářů je to jednak proto, že britská vláda se úzkostlivě snaží, aby žádný z amerických prezidentských kandidátů neměl výrazně lepší zacházení. Současně pro Obamu není podle nich během pobytu v Londýně důvod k velkým gestům, protože Američané považují Brity za přirozené spojence, s nimiž mají patrně nejbližší názory.