Ujgurové hrozí útoky během olympijských her

Peking - Ujgurská menšina žijící na východě Číny stále tvrdě vystupuje proti pořádání olympiády v Pekingu. Zástupce Islámské strany Východního Turkestánu na nově zveřejněném videozáznamu vyhrožuje útoky během her. Apeluje také na muslimské diváky a atlety, aby si účast na olympiádě nebo její sledování rozmysleli. Tvrdí, že vycvičení dobrovolníci se už začali připravovat na odvetné akce.

„Čína i mezinárodní společenství stále povýšeně ignorují náš požadavek, aby se 29. olympijské hry nekonaly. Tvrdě vojensky zasáhneme proti jednotlivcům, úřadům a místům spojeným se hrami,“ uvedl v oficiálním prohlášení vůdce Islámské strany Východního Turkestánu Sejfulláh.

Sejfulláh se přihlásil například ke květnovým útokům na autobusy v Šanghaji. Američtí experti ze skupiny IntelCenter, která monitoruje chování teroristických skupin po světě, se domnívají, že skupina také stojí za bombardováním továrny na plasty v Kuang-čou nebo výbuchy v autobusech v Jün-nanu, při kterých 21. července zemřeli 3 lidé.

Čínská policie v minulých dnech oznámila, že zlikvidovala v Šanghaji teroristickou buňku tvořenou ujgurskými islámskými radikály, kteří prý plánovali útok na olympijský fotbalový stadion. Podle zahraničních expertů je nicméně riziko teroristických útoků v Číně během her poměrně nízké.

Sin-ťiang, Ujgurská autonomní oblast, je s rozlohou 1 660 000 km čtverečních největší čínskou provincií. Proti čínské nadvládě tam dlouhodobě bojuje asi osmimilionová muslimská menšina.

Mapa ujgurské autonomní oblasti
Zdroj: ČT24
Vydáno pod