Série explozí v Indii si vyžádala nejméně 38 mrtvých

Ahmadábád (Indie) - Nejméně 38 mrtvých a sto zraněných si vyžádala série explozí, které dnes otřásly západoindickým Ahmadábádem. Agentura Reuters informovala, že ve dvou vlnách explodovalo 16 podomácku vyrobených bomb o malé síle. Podle indických médií se k akci přihlásila islámská skupina Indičtí Mudžahedíni. Policie incident vyšetřuje.

Nálože byly připevněny na jízdní kola. První série výbuchů zasáhla vlakové a autobusové nádraží, tržiště a rezidenční oblast. Druhá vlna následovala asi po 20 minutách a zasáhla okolí městské nemocnice.

Indická televize přinesla záběry autobusu, jehož jednu stěnu výbuch úplně roztrhal. Vozidlu také chybí polovina střechy. „Autobus právě startoval, když se to stalo,“ řekl svědek exploze na autobusovém nádraží. „Lidé, kteří stáli ve vstupních dveřích, popadali. Všude byl kouř a plameny. Podařilo se nám dostat se z autobusu a běželi jsme jim na pomoc,“ dodal.

V několika indických městech došlo v posledních měsících k explozím, z nichž jsou většinou obviňováni islamističtí nebo maoističtí povstalci. V pátek vybuchlo v jihoindickém městě Béngalúru osm náloží, které připravily o život nejméně jednoho člověka a dalších šest zranily.