Karadžić loni těsně unikl zatčení v Rakousku

Vídeň - Bývalý bosensko-srbský vůdce Radovan Karadžić vloni v květnu jen těsně unikl zatčení v Rakousku. Rakouské ministerstvo vnitra dnes potvrdilo informaci, že ho tamní policisté zastihli ve vídeňském bytě, kde prováděli domovní prohlídku, a dokonce s ním mluvili.

„Vedle domu, kde Karadžič patrně několik měsíců bydlel, se v jednom nočním lokále strhla bitka a došlo tam ke střelbě. Na místo okamžitě přijela zásahová jednotka Kobra,“ informovala zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Policie kontrolovala všechny lidi v okolí podniku, včetně přestrojeného Karadžiče. Ten se řádně legitimoval, policistům předložil chorvatský pas. Podle ministerstva vnitra neshledali příslušníci zásahové jednotky nic zvláštního, protože dokument vypadal jako pravý. Karadžić působil vyrovnaně, byl naprosto klidný a ochotně jim odpovídal na otázky.

Rakouské ministerstvo vnitra nevydalo žádné prohlášení, které by hodnotilo tehdejší policejní postup jako chybný. „Samozřejmě, že lze usuzovat, že by na zdejším ministerstvu byli rádi, kdyby tehdy jejich lidé Karadžiče odhalili, ale nikdo se v tomto duchu nevyslovil. Každý den se tu hlásí noví lidé, kteří s ním prý přišli do kontaktu. Dobře maskovaný starý pán s dlouhým, šedivým plnovousem byl svým zevnějškem docela nápadný,“ uzavřela Woodhamsová.

Vydáno pod