V Německu odstraní zbytečné dopravní značky

Berlín - V Německu existuje šest set různých dopravních značek, což je nejvíc v celé Evropě. Tamní ministerstvo dopravy se rozhodlo, že desítky z nich raději zruší, a čeká už jen na souhlas spolkových zemí. Tento záměr má ale i své kritiky.

Na německých silnicích je na 20 milionů cedulí. Ministerstvo dopravy teď uznalo, že z takového množství značek musí být každý řidič zmatený. Od nového roku chce proto 22 symbolů zrušit. Mezi nimi třeba upozornění na štěrk, náledí, nebo železniční přejezd. Odstranění jedné značky stojí v přepočtu okolo tisíce korun.

Plánované čistky na krajnici se ale nelíbí dopravním expertům. Autoklub ADAC nazval ministrův výběr ruletou. „Třeba značka “námraza„ nebo štěrk na silnici je velmi důležitá pro motorkáře. Ministerstvo zřejmě škrtalo zcela náhodně,“ tvrdí ředitel odboru dopravy Jörg Becker.

I ADAC ale souhlasí, že příliš mnoho značek řidiče rozptyluje. Totéž si řekli radní městečka Bohmte. Problém vyřešili rázně tím, že z centra v červnu odstranili veškeré značení. Řidičům teď nezbývá, než jezdit opatrně.