Raúl Castro: Budeme pokračovat v revolučním úsilí

Santiago de Cuba - Prezident Raúl Castro během projevu u příležitosti sobotního hlavního státního svátku Kuby - 55. výročí komunistické revoluce, varoval Spojené státy, že se Kuba bude dál zaměřovat na svou obranu bez ohledu na to, kdo zvítězí v amerických prezidentských volbách. Sobotnímu projevu v Santiagu de Cuba naslouchalo přibližně 10 tisíc nadšeně aplaudujících lidí. Fidel Castro se oslav již druhým rokem nezúčastnil.

Očekávání Kubánců, že Raúl Castro v projevu zmíní společenské změny, které by mohly sahat od uvolnění imigračních pravidel až po zjednodušení obchodování s automobily a nemovitostmi, se však nenaplnila. Obyvatelé Kuby přitom vycházeli z Castrova letošního slibu odstranit „přílišná omezení“ svazující běžný život na ostrově. Castro však místo toho občany varoval, že se musejí připravit na dopady globální ekonomické krize, protože Kuba dováží 84 procent své spotřeby potravin.

„Budeme pokračovat v revolučním úsilí a budeme se snažit zmírnit neblahý vliv mezinárodní ekonomické krize na náš lid. Bude to ale těžké,“ prohlásil Castro a zároveň zkritizoval „pasivitu šéfů bohatých zemí a velkých nadnárodních společností“ vůči růstu cen ropy a potravin.

Raúl Castro se nezapomněl vyjádřit ani k 55. výročí státního svátku. „Když jsme tehdy Moncadu přepadli, nikdo z nás ani nesnil o tom, že tu budeme i za 55 let. Vzdávám čest hrdinům revoluce,“ prohlásil současný kubánský prezident, který převzal moc po svém bratru Fidelovi v červenci 2007 a oficiálně stanul v čele Státní rady letos v únoru.

Vydáno pod